Jedan dan sa najvećim misliocem na svijetu u oblasti liderstva – dr Marshallom Goldsmithom

U petak, 04. oktobra, u Budvi je održan seminar o liderstvu dr. Marshalla Goldsmitha, u organizaciji kompanije Blue Coach. Imali smo priliku da slušamo čovjeka koji je prepoznat kao najuticajniji mislilac na svijetu u oblasti liderstva, a prije svega da upijemo izobilje pozitivne energije kojom zrači.

400706_516084618428240_721866660_n

Tog lijepog oktobarskog jutra u hotelu Splendid ekipa konsultantske kuće Blue Coach nas je dočekala sa osmjehom, a pogodite ko je prišao da se upozna sa nama? Pa da, dr. Marshall Goldsmith lično! Priznajem da sam se u početku malo začudila. 🙂 Čovjek koji je među najboljim trenerima lidera na svijetu je tek tako počeo da priča sa nama i prije početka seminara upoznao se sa svim učesnicima. Čovjek u zelenoj majici i bež pantalonama je u potpunosti ovladao salom i u svom šarmantno-raskalašnom stilu nam toga dana kroz niz vježbi i primjera ukazao na to kada nijesmo u pravu, kada jesmo smo u pravu i zbog čega je to tako.

Koliko samo traćimo život i svakodnevno sakupljamo nove brige znamo i sami, ali kako da to smanjimo na najmanju moguću mjeru dr. Marshall nam je predložio – “Udahnite. Udahnite dublje. Zamislite da vam je 95 godina i da ste spremni za smrt. Prije nego što posljednji put udahnete, dobijate divan dar – sposobnost da putujete nazad kroz vrijeme – sposobnost da razgovarate sa osobom koja  ovo čita, sposobnost da pomognete toj osobi da bude bolji profesionalac i da vodi bolji život. Vi kao devedesetpetogodišnjak znate šta je za vas zaista važno, a šta nije. Koji bi savjet vaša mudrija “starija” verzija imala za “vas”? Zapišite par riječi koje hvataju suštinu onoga što starija verzija vas govori mlađoj. Kada to zapišete, ostatak je jednostavan – učinite ono što ste zapisali. Neka to bude vaša novogodišnja odluka za ostatak tekuće godine i za narednu.”

seminar111

Društvena mreža Twitter je bila preplavljena morem izvanrednih misaonih tvorevina dr Goldsmitha, a zvanični hashtag je bio #goldsmithCG. Svaka njegova izgovorena misao koju sam krenula da tvitujem me je prvo “zamislila” – ono što dr Goldsmith kaže jeste jednostavno, ali prije to nijesam primijetila i shvatila koliko su i mnoge sitnice važne kako u porodičnom okruženju tako i u poslovnom.

Naučio nas je da rečenicu nikada ne započinjemo sa “ne”, “ali” i “međutim”. “Prije par godina, direktor proizvodne kompanije me je unajmio da podučavam njegovog izvršnog direktora. On je talentovan, ali tvrdoglav i svojeglav. Tokom našeg prvog sastanka rekao sam mu “Ovaj put je besplatno. Kad sljedeći put čujem “ne”, “ali” ili “međutim” to će te koštati 20 dolara.”

“Ali”, odgovorio je, “to nije..”

“Dvadeset dolara!”

“Ne, ja ne.. ”

“Četrdeset dolara!”

“Ne, ne, ne”, pobunio se.

“To je 60, 80 i 100 dolara”, odgovorio sam.”

Nakon toga dr Goldsmith nam je pokazivao tehnike kako sami da dođemo do dobrog fidbeka. Fidbek je oduvijek bio prisutan, otkako se prvi čovjek spustio na koljena kraj lokve kako bi se napio vode i ugledao svoj odraz na površini. Kao što i kaže – “Bez fidbekova ne bih mogao da radim sa svojim klijentima!”

Tokom kafe pauze, pričajući sa drugaricom naslonjena na ogradu predivne terase hotela Splendid,  dr. Goldsmith nam je prišao i govorio nam koliko su važne vježbe koje smo radili tokom seminara. Bila sam oduševljena! Čovjek koji već nekoliko sati drži trening aktivno koristi kafe pauzu da bi bio u kontaktu sa učesnicima!

 seminar1

Zašto odlažemo sreću? “Biću srećan kada…” U smislu Biću srećan kada dobijem unapređenje, ili Biću srećan kada kupim tu kuću, ili Biću srećan kada dobijem taj novac.. Nekolika puta nam je živahno rekao: “Budite srećni SADA!” A kada su u pitanju vaši snovi, neki će vam uvijek izmicati. Dr. Goldsmith smatra da je to zato što ključno pitanje ne glasi: “Da li sam ostvario svoje snove?” Ključno pitanje glasi: “Da li sam pokušao?”

Uvjerili smo se da čovjeka ne čine titule, ordeni i ostala priznanja. Iako on iza sebe ima mnogo toga, shvativši da to stvarno zaslužuje, ima u sebi nešto mnogo vrijednije – da prepozna šta treba promijeniti da bi ljudi uživali u životu. Moja topla preporuka je da pročitate knjigu dr Goldsmitha  – “Ono što vas je dovelo ovdje neće vas odvesti tamo.” Dok sam čitala knjigu, moram priznati da sam se nekolika puta pronašla u situacijama koje je opisivao, ali valjda čovjek sve dok se trudi da nešto promijeni i konstantno radi na tome nekada i uspije. Dr Goldsmith u knjizi navodi jednostavne situacije koje mogu da odvežu čvorove koje napravimo tokom života. Kao što kaže – “Ne sudim. Nije moj posao da odmjerim da li ste dobra ili loša osoba. Ljekar se na isti način nosi sa pacijentima. Ako uđete u sobu za pregled sa slomljenom nogom, doktor vas neće osuđivati zbog načina na koji ste slomili nogu. Nije ga briga da li ste slomili nogu izvršavajući zločin ili šutnuli psa ili ste se sapleli na stepenicama ili su vas udarila kola. Njegov je posao da vam izliječi nogu.”

Marshallovi dragocjeni zaključci i besprekorna organizacija Blue Coach tima su doprinijeli da oktobar započne na pravi način!

Hvala na ovoj sjajnoj prilici, a mi nestrpljivo čekamo sljedeći događaj koji će organizovati Blue Coach tim! 🙂

Photo Credits: Đorđe Živaljević

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: