“Politička komunikacija u doba društvenih medija” – Mi čekamo nas!

politicka-komunikacija-430-170

Predizborne kampanje i predstojeći predsjednički izbori u Crnoj Gori bili su odličan povod da se u srijedu, 27. marta, na panel diskusiji „Politička komunikacija u doba društvenih medija“ okupi sjajna ekipa stručnjaka iz regiona. Miloš Đajić (predsjednik Upravnog odbora Centra modernih veština iz Beograda), Krunoslav Vidić (direktor konsultantske kuće Stratego iz Samobora i glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske), Dragan Močević (direktor Prime Communications, agencije za odnose s javnošću i marketing, sa kancelarijama u Sarajevu i Banjaluci) i mr Radoje Cerović (psiholog-komunikolog, osnivač i izvršni direktor Communication Strategies & Consulting, konsultantske kuće sa kancelarijama u Podgorici i Rimu), uz moderatora diskusije doc. dr Oliveru Komar, učinili su da ovo ujedno bude i najposjećenije Digitalizuj.Me okupljanje do sada! 🙂

Koncept događaja podrazumijevao je dio za dva kratka predavanja, i otvorenu diskusiju svih učesnika i publike.

9699_494574593929715_564498988_n

Temu je otvorio Krunoslav, koji je na duhovit način ispričao jednu ozbiljnu priču – o cilju, alatima i strategiji političkih kampanja. Koliki je značaj medija jednostavno je pokazao na primjeru spota Daisy, koji je emitovan samo jednom, a smatra se najefekasnijim političkim spotom svih vremena. U današnje vrijeme, važnost komunikacionih alata daleko je veća, i ako znate da ih koristite, lako možete poslati snažnu poruku svojoj ciljnoj grupi!

Istakao je i važnost stavova koji građani iznose na mrežama, i pravovremeno reagovanje na njihove potrebe i zahtjeve. Ukoliko ih zanemarite, internet zajednica se može udružiti protiv vas! U to se, nekoliko godina unazad, uvjerio i Dell, jedna od najvećih kompjuterskih kompanija na svijetu. Čuveni blog „Dell Hell“, jednog nezadovoljnog korisnika (Jeffa Jarvisa, američkog novinara), zahvaljujući njegovom uticaju na mrežama, pokrenuo je pad vrijednosti akcija preduzeća od nekoliko milijardi dolara, za svega nekoliko godina! Kao rezultat toga, Dell je bila prva kompanija koja je uvela Social Media Listening centre.

Baš kao i kompanije, ni političari ne bi smjeli zanemariti građanski aktivizam na mreži, jer, iako se izbori neće dobiti na društvenim medijima, u budućnosti se neće moći dobiti bez društvenih medija!

Miloš se potom osvrnuo na sadašnju situaciju u našem društvu, koje još uvijek pokazuje odbojnost prema takvom vidu komunikacije. I sam je, zbog aktivnog učešća na Twitteru, imao problema u svom političkom angažmanu. Ipak, nikada nije sumnjao u to kolika je stvarno važnost društvenih medija. Oni su preoblikovali moć u društvu i stavili pojedinca u centar pažnje. Građani su, siti jednosmjerne komunikacije i kampanja koje im se plasiraju, konačno u mogućnosti da jasno i ravnopravno izraze svoj stav. Da se i njihov glas čuje. Well done is better than well said – mreže ne trpe sporost, ne zaboravljaju, traže konkretna djela.

Trudeći se da budu politički korektni, nisu govorili o aktuelnoj predizbornoj kampanji u Crnoj Gori. 🙂

 10787_494574033929771_31051985_n

U drugom dijelu događaja, otvorio se prostor za aktivno učešće svih govornika.

Kao uspješni marketinški i PR lider, Dragan je skrenuo pažnju na uticaj marketing agencija u kampanjama političarima. Iskustvo govori da naši političari ne osluškuju puls javnosti, i sjete ga se samo pred izbore. U skladu sa tim, i agencije im često služe samo da bi imali koga da okrive ako izgube. Naravno, u slučaju pobjede, sve je zasluga same stranke! 🙂

U interakciji sa više nego raspoloženom publikom došlo se do zaključka da samo korišćenje društvenih mreža nekim partijama nije potrebno, te da njihovoj ciljnoj grupi birača takav način komunikacije i nije svojstven. Ali činjenica je da birači postaju sve mlađi, a upravo njima su društveni mediji primarni vid komunikacije.

Osvrnuvši se na aktuelne predizborne kampanje u Crnoj Gori, Dragan je ocijenio da su, sa marketinškog aspekta, na nivou kraja 90-ih godina. Uz glasno odobravanje publike, uputio je i kritiku medijima, koji ne pokazuju interesovanje da isprate ovakve događaje.

Ipak, sve pohvale su dobili službeni nalog Vlade Crne Gore i portparola Vlade na Twiteru, koji pokazuju da se budi svijest o značaju ove teme. Twitter nalozi novinarima mogu poslužiti kao odličan izvor informacija.

Radoje Cerović govorio je o kulturnim specifičnostima naše sredine, koji vode nekomunikativnosti građana, i prije svega nepovjerenju koje vlada u zemlji. Zanimljivo je da prosječan građanin Crne Gore, osim svojoj porodici, vjeruje svega dvijema osobama! Komunikacija na internetu, sa druge strane, zahtijeva od političara empatiju i otvorenost za kritiku. Ljudima koji nisu spremni to da prihvate, društvene mreže nisu bliske, ali ne treba biti ni politika!

Iz bogatog iskustva u cijelom regionu, zaključili su da politička strategija bazirana na isticanju negativnih strana protivnika ne vodi dobrim rezultatima. Ipak, ni isključivo pozitivna strategija nikada ne daje rezultate! Radoje je, uz to, konstatovao da u politici, iznad lidera, i iznad same partije treba da bude ideja! Ideja oko koje se ljudi okupljaju!

Samo telepatija moze nadmašiti internet, poručili su naši sjajni gosti, a čekajući da se ista razvije, mi ćemo se i dalje družiti okupljeni oko naših ideja! Vidimo se na sledećem Digitalizuj.Me događaju. 🙂

Photo Credits: Igor Milić Photography

 

Author: Jelena Lakicevic

:)

Share This Post On

Vaše mišljenje: