9 savjeta za vođenje panel diskusija

Cijelog života izbjegavam da držim javne govore i prezentacije, i generalno mi teško padaju prodajne priče, bez obzira na to što mi je to posao. A volim da pričam (mada to već svi znate) ali nekako više u nekom užem društvu. Zbog svog posla sam, trudeći se da prevaziđem taj strah od javnog nastupa, čitala knjige i knjige, blog postove i raznorazne instrukcije tipa – “Kako da inspirišete i motivišete sa scene”, “Postanite samouvjeren govornik”, “Kako da pobijedite strah od javnog nastupa” i tako dalje. Znate što sam naučila iz svega toga – da me je još više strah! 🙂

Kada smo počeli sa Digitalizuj.me odmah sam na početku najavila kolegama su-osnivačima da se ne računa na mene kad se javno obraćamo jer meni to teško pada, i da ću ja da odrađujem fizički posao, organizaciju itd. Međutim vrijeme i splet okolnosti su me nekako drugačije poslužili i kako ja inače funkcionišem po principu prevazilaženja problema skokom u vatru tako sam jednom, pa još jednom, pa onda i još desetak puta skočila u vatru. I što sam u stvari htjela da kažem – svaki put nešto naučim. Na žalost ponekad zaboravim što sam naučila, ali postoje i neki obrasci koji se ponavljaju. Pa evo da podijelim svoje novostečeno znanje o moderatorstvu na panel diskusijama.

Vođenje panela je užasno teško (naravno, ako želite da sve to liči na nešto). Zašto? Prvo treba okupiti paneliste – jasno vam je koliko je teško pronaći ljude koji znaju, pa ih onda treba ubijediti da dođu, pa onda ih pripremiti i kao kruna svega treba naći način da se njihovo znanje pokaže. Na drugoj strani imate publiku – za koju sve to i radite, koju morate da pazite, kojoj želite da prepustite diskusiju. A morate imati način i da sve to usmjerite, da niko nikoga ne maltretira, a da opet sve to ima nekog smisla.

Dakle, savjeti:

  1. Pripremiti paneliste na publiku! – Objasniti ko je publika, šta rade, čime se bave, šta ih interesuje, sjetiti se mogućih teških pitanja. Ako panelista nije spreman na kvalitet publike može se desiti da ih publika pregazi, da izgledaju nestručno, iako to nisu. Sa druge strane može se desiti da govornici nipodaštavaju publiku. Npr “znate, ima jedna društvena mreža koja se zove Twitter”… Užas!
  2. Ne pretjerivati sa pripremom panelista na temu – jer se može desiti da su preodgovorni i da će krenuti da uče i spremaju podatke, a onda postoji velika opasnost da će biti dosadni. Mi iz domaćinskih razloga ne možemo baš previše da ih prekidamo. I onda svi umru od dosade. Treba im dati samo tri-četiri pitanja da se osjećaju dobro, ali ne predobro. 🙂
  3. Ne dozvoliti prodajnu pričuPrije panela upozoriti paneliste da ne smiju da promovišu svoju uslugu, biznis itd. Publika zbog toga ili umre od dosade, ili postaje agresivna. Prekinuti ih kad krenu sa prodajnom pričom.
  4. Posebnu pažnju posvetite najavi panela – Paneliste je teško najaviti ako kažete samo ime i prezime, a ne pomenete gdje rade. Na drugoj strani oni su panelisti jer nešto znaju i rijetko predstavljaju kompaniju za koju rade. Ovo je potrebno posebno istaći publici.
  5. Dozvoliti panelistima sami da se predstave, lično i profesionalno ali NE DUŽE od minut. Lični dio je obavezan jer se na taj način približava publici. Ne predugo da se ne izgubi fokus. Profesionalni dio treba kanalisati tako da ne pričaju o beskrajnoj karijeri i promjenama posla, nego o tome što znaju i ako imaju nešto specifično da kažu kako bi bili interesantniji.
  6. Glavna uloga moderatora je da učini da panelista izgleda pametno tako što će mu se dati par pitanja da se iskaže. Ponekad je čak dobro ponoviti neke od zaključaka panelista naglas. Vrlo često je potrebno postaviti dodatno pitanje u sred govora paneliste na mjestu gdje mislite da može da izgleda još pametnije. To znači da morate da ih upoznate kao ljude prije panel diskusije.
  7. To što treba da predstavi paneliste pametnima ne znači da ih treba pustiti da baš sole pamet svima. Uvažite publiku i učinite da i oni izgledaju pametno. Pitajte. Ponovite svako pitanje iz publike, obrazložite ga ako treba. Suštinski – pomozite panelisti da vidi da je publika pametna.
  8. Gledajte publiku! Spavaju li, pričaju li između sebe, pratite tvitove da biste osjetili atmosferu. Tražite da postavljaju pitanja i online i direktno. Ponekad naglas pročitajte tvit ako je interesantan.
  9. Isto tako, ne prihvatajte glupa pitanja iz publike, isto kao što ne treba da se prihvate ni glupi odgovori od panelista. Pripremita pet pitanja za paneliste da ih postavite kao iz rukava da skrenete razgovor kad je to potrebno.

Suštinski moderator je moderator odnosa između panelista i publike. On je tu da kontroliše nivo gluposti sa svih strana. I kao i svaka komunikacija i kao i svako upravljanje ljudima… nije lako. Pripremite se, pripremite paneliste i pripremite publiku.

Možda će oni koji prisustvuju našim panelima u svemu ovome prepoznati naše greške, ali se iskreno nadam i probleme sa kojima se susrijećemo i trud koji ulažemo da poboljšamo neke stvari. Nadam se da ćete dati i neko svoje mišljenje.

Author: Natasa Djukanovic

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju kompanija u tri različite oblasti poslovanja – avioindustriji, bankarstvu i internet biznisu. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave promocijom, internet start-upovima i upotrebom društvenih medija u poslovne svrhe. Nataša je direktor marketinga u kompaniji DoMEn. Twitter:@natasad

Share This Post On

Vaše mišljenje: