Prijavite se za Domenovu besplatnu školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola

Kompanija doMEn u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore, već devetu godinu za redom, organizuje besplatnu školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola koja je ujedno i priprema za takmičenja iz programiranja. Unaprjeđivanje obrazovanja učenika u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM education) predstavlja najznačaniji dio društveno-odgovornog poslovanja kompanije doMEn. Programerska znanja veoma su poželjna na tržištu rada, te ova škola omogućava studentima, uz dalje usavršavanje, mogućnost bržeg zaposlenja u toku ili nakon završenih studija.

Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u računarskim salama PMF-a i prostorijama doMEn-a, ovog puta u četiri grupe: početnoj za učenike osnovnih škola, početnoj grupi za učenike srednjih škola, naprednoj grupi i olimpijskoj grupi. Nastava se organizuje svake subote u 10:00 časova za polaznike početnih grupa, a svake druge subote za naprednu i olimpijsku grupu. Nastavu izvode profesori i saradnici PMF-a zajedno sa bivšim učesnicima međunarodnih olimpijada iz programiranja. Svi prijavljeni učenici školu će pohađati besplatno. Časovi počinju u subotu, 16. septembra i trajaće do kraja skolske 2017/2018 godine, a sve informacije, o školi i načinu prijavljivanja učenika, mogu se dobiti na sajtu informatikacg.me.

Broj prijavljenih učenika u prošloj školskoj godini varirao je između 70 i 80 iz sljedećih opština: Podgorica, Budva, Kolašin, Tivat, Berane, Bijelo Polje, Bar, Pljevlja, Kotor i Nikšić. Organizatori se nadaju da će ove godine učestvovati i učenici iz drugih crnogorskih gradova. Za dio učenika koji nema mogućnosti da svake subote putuje do Podgorice, materijali će se proslijeđivati elektronskom poštom i putem Fejsbuka. Svi materijali se dostavljaju i nastavnicima informatike u gimnazijama i srednjim stručnim školama, koji ih mogu koristiti za organizovanje dodatne nastave i organizovanje lokalnih takmičenja iz programiranja. Na sajtu PMF-a otvorena je i posebna sekcija posvećena takmičenjima. Planirana je izrada većeg broja filmova o osnovama programiranja koji bi služili kao tutorijali učenicima i nastavnicima. Dio časova će biti sniman i ponuđen nastavnicima i učenicima.

Učenicima će biti ponuđen i onlajn sistem za rješavanje zadataka, pomoću kojeg mogu samostalno da rješavaju zadatke i provjeravaju koliko su bodova osvojili.

Početna grupa je zamišljena kao svojevrsna škola programiranja i algoritama. Mogu je, potpuno besplatno, pohađati svi zainteresovani učenici posljednja tri razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola. Prvi časovi su posvećeni kreiranju jednostavnijih algoritama i njihovoj implementaciji u programskim jezicima Java i C++. Polaznici usvajaju osnovne koncepte jezika i obučavaju se kako da na najefikasniji način riješe zadate probleme.

Naprednu grupu sačinjavaju oni učenici koji su učestvovali u radu neke od Ljetnjih škola programiranja ili već poznaju neki programski jezik koji je predviđen za upotrebu na informatičkim olimpijadama (C, C++, Pascal, Java). Kod ove grupe težište rada je stavljeno na različite tehnike rješavanja problema i pronalaženje najefikasnijeg algoritma.

Prateći trendove koji postoje u državama koje postižu odlične rezultate na informatičkim takmičenjima, od ove godine se počinje i sa naprednom grupom za učenike osnovnih škola. Za sada će to biti učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole, koji su pohađali Školu programiranja ili Ljetnju školu programiranja. U okviru Olimpijade znanja biće organizovano i takmičenje iz programiranja za učenike osnovnih škola, a pobjednici tog takmičenja bili bi i potencijalni učesnici Juniorske balkanske olimpijade iz programiranja.

Ovakav rad sa učenicima donio je i rezultate. Prve dvije medalje na Balkanskim informatičkim olimpijadama 2012. i 2013. godine osvojio je Luka Bulatović. Lukine uspjehe nastavio je Dejan Todorović, koji je osvojio bronzu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi održanoj u Ankari 2014. godine. Velibor Došljak, učenik gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana, donio je bronzanu medalju sa BOI 2016, koja je u julu održana na Kipru. Svi oni će, sada kao studenti-instruktori, učestvovati u radu Škole programiranja 2017 i pripremama za takmičenja.

Međunarodna i nacionalna takmičenja iz programiranja svake godine postaju sve zahtjevnija i teža. Od učenika se zahtijeva poznavanje velikog broja algoritama, odlične matematičke sposobnosti, visok nivo upotrebe nekog programskog jezika i razvijene vještine pisanja programskog koda i otklanjanja potencijalnih grešaka u kodu. Ovakav nivo takmičenja zahtijeva permanentan rad i posebne pripreme talentovanih učenika.

U toku ove školske godine biće po prvi put održan i DoMEn kup, takmičenje iz programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Po uzoru na slična takmičenja u zemljama okruženja, učenici će u dva termina rješavati zadatke u onlajn-takmičenjima, da bi na finalnom takmičenju snage odmjerili najbolji iz prethodne dvije runde.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: