Osvojite i do 10.000 eura na „Takmičenju za biznis ideju” Evropskog instituta za tehnologiju i inovacije

Evropski institut za tehnologiju i inovacije – EIT je, u tri njegova domena: hrana, sirovine i zdravlje, otvorio „Takmičenje za biznis ideju” s namjerom da unaprijedi inovacije koje uključuju različite sektore u zemljama koje pokriva program Regionalna inovaciona shema (RIS) – gdje spada i Crna Gora. EIT je posebna struktura u okviru programa Horizont 2020, koja djeluje pod motom  „Ostvarimo inovacije”, čija je uloga kreiranje inovacionih ekosistema širom Evrope predvođenih naukom. Rok za učešće je 31. mart 2018!

Odabrani kandidati će učestvovati na dvodnevnom pripremnom kampu (Business Planning Bootcamp), koji će im obezbijediti jedinstveno okruženje iz više sektora, gdje će moći da nauče kako da započnu sa izgradnjom biznisa: kako da definišu biznis model, izgrade tim, definišu biznis procese, organizacionu strukturu. Finalisti će zatim prezentovati (pičovati) svoje ideje pred žirijem i imaće šansu da dobiju do 10.000 €.

Kako program funkcioniše?

“Takmičenje za biznis ideju” (Business Idea Competition 2018 – BIC’2018) nudi stipendiju u vrijednosti od 1.000 eura za prisustvovanje bootcampu, nakon kog slijede individualni treninzi za finaalizovanje cjelokupnog biznis plana za takmičenje na kome će najbolje biznis ideje biti nagrađene grantovima u vrijednosti do 10.000 za svaki od sektora.

  • Ako imate sjajnu biznis ideju, prijavite se putem formulara.
  • Ukoliko vaša prijava bude odabrana, vi/vaš tim  će učestvovati na dvdnevnom kampu bitnis planiranja (Business Planning Bootcamp), koji će i pružiti jedinstveno okruženje za razvoj. Fokus je na izgradnji kvantitativnog biznis modela. Takođe ćete imati priliku da naučite kako se razvija biznis: građenje tima, poslovni procesi, organizacioni dizajn itd.
  • Nakon kampa, učestvovaćete u radu sa mentorom nakon čega možete završiti i predati kompletan biznis plan
  • NAjbolji timovi a najboljim biznis planom će se takmičiti u zajedničkom finalu pičovanja (Joint Pitch Final) za nagradu do 10.000 eura.

Raspored aktivnosti u okviru takmičenja

  • Rok za prijave: 31. mart 2018. godine u 17:00 po srednjoevropskom vremenu.
  • Odabir ideja i inovacija za kamp: april 2018. godine
  • Bootcamp: maj-jun 2018. godine
  • Rad sa mentorima: jun-septembar 2018. godine
  • Rok za predaju biznis plana: različiti za sektore
  • Završna ceremonija i nagrade: novembar 2018. godine

Gdje će se kampovi održati?

Više kampova će bit održano, a odabranim timovima biće dodijeljen jedan prema temama i lokaciji.

Stipendije će biti isplaćene odabranim timovima nakon uspješnog završetka kampa.

Kako funkcioniše finansiranje?

Ukupna suma od 1.000 eura kao stipendija biće plaćena učesnicima kroz refundacije putnih troškova za prisustvo kampvima.

Drugih 1.000 eura će biti plaćeno onim pojedincima/timovima čiji biznis plan bude odabfran za učestvovanje u finalu.

Do 10.000 eura, po sektoru, biće dodjeljeno najboljima. Ocjenjivanje će vršiti žiri. Vrijednosti ostalih nagrada variraju po sektorima.

Ko treba da se prijavi i kako?

Poziv je upućen pojedincima i timovima čiji je startap u izuzetno ranoj fazi, a imaju inovativne biznis ideje u jednom od ranije pomenuta tri sektora: hrana, sirovine i zdravlje.

Mogu se prijaviti građani zemalja Evropske unije i zemalja povezanih sa programom, gdje se ubraja i Crna Gora.

U sektorima hrane i zdravlja mogu se prijaviti samo građani i rezidenti i zemalja koje su pokrivene Regionalnom inovacionom shemom (RIS), gdje se takođe ubrajamo.

Više specifičnih zahtjeva pročitajte u zvaničnim uslovima.

Možete se registrovati ovdje.

Za više informacija pogledajte sajt.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: