ICT Cortex i ETŠ “Vaso Aligrudić” potpisali Memorandum o saradnji

Praktična nastava za srednjoškolce u inovativnim crnogorskim IT kompanijama – ICT Cortex sadi sjeme za bolju IT budućnost.

ICT Cortex i Srednja stručna škola “Vaso Aligrudić” potpisali su Memorandum o saradnji kojim je predviđena realizacija projekta praktične nastave za učenike trećeg razreda obrazovnog programa „Elektrotehničar za razvoj web i mobilnih aplikacija“.

Projekat praktične nastave, koja će biti realizovana u kompanijama članicama ICT Cortexa (Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Coinis, Data Design, Logate, Oykos development), koncipiran je na rješavanju konkretnog zadatka – kreiranju online školske biblioteke.

Kao uvod u sami program prakse, ICT Cortex je obezbijedio učenicama napredni kurs programiranja preko digitalne platforme na kojoj je omogućena razmjena znanja kroz pitanja i odgovore, kao i jasno vidljiv napredak.

Već duži niz godina ETŠ “Vaso Aligrudić“ je prepoznata po praćenju, popularizaciji i primjeni savremenih tehnologija u obrazovnom  procesu. Neizmjerno mi je drago što je učenicima trećeg razreda obezbijeđena praksa i data prilika da steknu znanja i vještine neophodne za direktno uključivanje na tržište rada u vodećim kompanijama IT sektora. Praktični oblik nastave kod poslodavca značajan je i za nastavnike, jer sam koncept realizacije u velikoj mjeri doprinosi kontinuiranom profesionalnom razvoju nastavnika. U realizaciju je uključeno deset nastavnika koji su uzeli učešća u praćenju rada i time doprinijeli ovladavanju vještina učenika“ –  saopštila je direktorica ETŠ “Vaso Aligrudić”, Milanka Stanišić.

Cilj projekta je da se kroz interdiciplinarni pristup učenju i praktični rad u kompanijama, učenici pripreme za sve izazovnije tržište rada i dalje akademsko usavršavanje. Učešće u projektu će uzeti prva generacija učenika koji rade po novom nastavnom programu u čijoj izradi su učestvovali ugledni univerzitetski profesori, ali i IT stručnjaci među kojima i izvršni direktor ICT Cortex – Tarik Zaimović.

Zadovoljstvo mi je da je prvi projekat iz oblasti edukacije, u organizaciji ICT klastera, nastavak aktivnosti od prije tri godine kada smo “zasadili sjeme” za bolju IT budućnost. Naime, 2018. godine kreirali smo nastavni plan za učenike srednje škole prilagođen tržišnim potrebama, čime je započeta reforma u obrazovanju na čemu želimo nastaviti raditi i ujedinjeni, kroz ICT Cortex.” – izjavio je Zaimović.

U pripremi nastavnog plana je učestvovao i Predrag Lešić, izvršni direktor Domen.me:

“Mišljenja sam, da smo priliku da kao poslodavci učestvujemo u kreiranju obrazovnog programa po mjeri tržišta, iskoristili na najbolji mogući način. Uveli smo programiranje na praktičnom nivou u srednje škole. Danas poslodavci imaju priliku da srednjoškolce opreme neohodnim praktičnim vještinama, kako bi za godinu i po dana, kada napuste obrazovni sistem, bili spremni za dalje usavršavanje, odnosno da budu konkurentni na tržištu rada.” – izjavio je Predrag Lešić.

Po završetku praktične nastave planirana je prezentacija odrađenih rješenja. Učenici čiji tim realizuje tehnički najbolje rješenje imaće priliku usavršiti svoje znanje kroz predmetni kurs ili stručnu radionicu, pod pokroviteljstvom ICT Cortex-a, ali i Crnogorskog Telekoma koji je prepoznao značaj ovog projekta i izrazio spremnost da bude dio istog u budućnosti.

Author: Anastasija Šovran

Anastasija Šovran je menadžerka društvenih mreža u Digitalizuj.Me. Još od osnovne škole voli volonterizam, umjetnost i dva najhejtovanija predmeta, matiš i fiziku. Kada ne crta, isprobava svakojake recepte ili igra “The Last of Us”, voli da putuje i smara mlađu sestru. Budući arhitekta, mašta o svom stanu u centru Londona i bubble tea prodavnici koja će biti prikladno smještena preko puta.

Share This Post On

Vaše mišljenje: