WeAreDevelopers – najveći svjetski kongres za developere doživio uspješan debi u Berlinu!

Peto izdanje WeAreDevelopers svjetskog kongresa, koji se ove godine prvi put održao u Berlinu, bilo je i više nego uspješno. Oko 10.000 učesnika je tokom dva dana kongresa imalo priliku da razmijeni iskustva sa svojim kolegama iz IT industrije i da, slušajući govore najvećih tehnoloških umova današnjice, unaprijedi svoje znanje.

Kongres je otvorio nekadašnji svjetski šampion u šahu i ekspert za vještačku inteligenciju – Gari Kasparov. On se obratio publici kao počasni keynote govornik i čovjek koji je “pobijedio izgubivši revanš”. Njegovo predavanje, pod nazivom “Budućnost ljudske kreativnosti u svijetu pametnih mašina”, bilo je fokusirano na korišćenje vještačke inteligencije i mašina u današnjem svijetu.

Sadržaj ovogodišnjeg WeAreDevelopers kongresa je ispunilo preko 200 govornika različitim sesijama i radionicama. Najispunjeniji je bio dio Constructing Worlds, gdje su učesnici vrijedno bilježili riječi predavača, a pošto se tražila stolica više – neki su sjedjeli i na podu. Najinteresantnije teme za developere su išle od Optimizacije mikroservisa u cloud okruženju (Tomislav Tipurić, Björn Wendland, Emily Jiang), Data organizacija – korišćenje i obogaćivanje u cloud-u (Maxime Baugnet), Shvatanje termina DevOps i Kubernetes (Janos Pasztor) do Primjenljivosti rješenja koji ubrzavaju Facebook servise kao što je Messenger (Markus Brunner) i Korišćenja PeachPie kompajlera koji može da prebrodi razlike između PHP i .NET platformi za razvoj aplikacija.

Osim formalnog dijela programa, organizatori su obezbijedili dodatne aktivnosti čiji je cilj bio da zabave učesnike, kao i da im omoguće da se približe legendarnim izumima u IT industriji. Gari Kasparov je učestvovao u 10 simultanih šahovskih mečeva sa 10 developera, dok je Džon Romero  pokazao svoje vještine igrajući svoju kreaciju – Doom igra tokom Doom-a – Deatmatch. Prostor za ove aktivnosti je bio premali u odnosu na to koliko ljudi je htjelo da im prisustvuje i da odigra makar jedan potez.

Direktan feedback i interakcija sa učesnicima je bila vrlo bitna organizatorima i to se naglašavalo mogućnošću da postave pitanja predavačima, kao i da evaluiraju sesije i predavanja u toku istih.

“Pošto sam ja developer, ovaj tip kongresa je ono što sam želio i prije 15 godina – platforma za otvorenu razmjenu ideja i znanja u zajednici developera. Naša misija je da pružimo kvalitetan sadržaj koji će inspirisati developere da profesionalno napreduju. Ove godine predavanja kao što su ona održana od strane Garija Kasparova, Džoela Spolskog, Džona Romera, Rasmusa Lerdorfa i ostalih 200 predavača predstavljaju posljednja otkrića, vizije i primjere koji će oblikovati budućnost i definisati trendove i napredne tehnologije”, rekao je Sead Ahmetović, CEO i suosnivač WeAreDevelopers-a.

“IT industrija u Njemačkoj izuzetno napreduje i živa je, pogotovo u Berlinu, koji se trenutno smatra jednim od vodećih tehnoloških habova u Evropi. Shvatajući ovo, odlučili smo da i sljedeće godine organizujemo najveći svjetski kongres za developere upravo u Berlinu,” dodaje Sead.

Organizatori su već fokusirani na sljedeći događaj koji kreiraju isključivo za developere, WeAreDevelopers Kongres u Beču, koji će se održati 28. i 29. novembra 2019. Ključne teme Kongresa će zapravo biti proširenje onih od prethodne godine, a pozivnice vodećim ekspertima iz oblasti cloud-a, vještačke inteligencije, blockchain-a i IoT tehnologija su već poslate.

Možete uzeti blind bird karte, koje su ograničenom izdanju, preko linka.

Novosti vezane za WeAreDevelopers možete pratiti na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn.

#WeAreDevs

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: