Kako je film “Back to the Future II” predvideo budućnost

Gde su leteći automobili, nebo bi trebalo da ih je prepuno?  A šta je sa hoverboardsima, i zašto, zaboga, još uvek moram da sama vezujem svoje pertle? Ako nemate pojma o čemu pričam onda ste verovatno živeli u paralelnom univerzumu ili ste, nekako, uspeli da zaboravite da je danas 21. oktobar 2015. godine, ili da budem preciznija – dan kada postoji ogromna mogućnost da na ulici sretnete Martya McFlya i čuvenog Dr. Emmett “Doc” Browna, ili glavne junake trilogije “Back to the Future“.
phphtc6qh

Film je izašao 1989. godine, kada je 2015. godina izgledala kao daleka budućnost. I premda znam da tada nisam ni bila u planu, to me ne čini ništa manjim fanom nego nekoga ko je gledao premijeru u bioskopu. “Back to the Future II” je, sa neverovatnom preciznošću, predvideo veliki broj stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Ovde ću priznati da postoji mogućnost da su određene kompanije (npr. Nike) inspirisane filmom na tržište izbacile svoje proizvode, ali je i dalje impresivno da je jedan ovakav film, pravljen radi zabave, uspeo da predvidi budućnost sa ovolikom preciznošću. U nastavku teksta moći ćete da pročitate u kakvim to blagodetima iz Hill Valleya uživamo i mi danas.

  • Virtuelna realnost

U filmu, Martyeva ćerka, Marlene McFly (zanimljivo je napomenuti da je glumi glumac koji tumači i glavnog lika – Michael J. Fox) stavlja “naočare” da bi obavila telefonski poziv. Takođe, u toku filma, svako u nekom trenutku na glavi ima high-tech naočare sa specifikacijama kao što su gledanje televizije, uvećavanje, kamera ili pristup određenoj bazi podataka. One su bile plod mašte sve dok Google 2014. godine nije predstavio Google Glass.

phpmfrhsr

  •  Hoverboards

Iako, nažalost, još uvek nisu uobičajena stvar koju osoba poseduje u 2015. godini, hoverboardsi su na putu da promene živote milionima ljudi! Francuski umetnik Nils Guadagnin je kreirao minijaturnu verziju hoverboardsa 2010. godine, a proizvod je i dalje u proizvodnji. Kompanija pod nazivom Hendo sarađuje sa Tony Hawkom na prototipu. Interesantno je da se na sajtu kompanije Hendo, film “Back to the Future II” se ne navodi kao inpiracija za ovaj proizvod već je za to zaslužan epitaf njihovog osnivača u vezi sa“Magnetic Field Architecture™”.

btf8

  • Biometrika

U filmu se prikazuje skeniranje zenica, otiska prsta i dlana kao uobičajna tehnologija zaštite, a i danas je široko rasprostranjena. Ipak, film predviđa dalji razvoj ove tehnologije na dnevnom nivou. Kuća McFlyovih, na primer, umesto brave ima skener. Danas, uz pomoć Xbox Onea možete da kontrolišete svoj televizor, dok Samsung SmartThings prepoznaje kada se nalazite u kući i pomaže vam da kontrolišete svetla, ili čak zagreva rernu i pre nego što uđete u kuhinju.

NEWS-32125-2475831e6c4eb7c0fc18d9670bc385b5

  • Wireless video igre

“Kako misliš da moraš da koristiš ruke? To je igrica za bebe” – kaže mladi  Elijah Wood svom drugaru nakon što im Marty McFly pokaže kako se igraju igrice na automatu u  Café 80su. Iako ne vidimo igricu o kojoj oni pričaju, Microsoft’s Kinect je upravo to dokazao sa svojim Xbox Oneom. Igrice koje se igraju pokretom, danas više nisu popularne kao kada je ovaj uređaj izašao, ali je definitivno da takva tehnologija postoji.

btf5

  • Video pozivi

Iako film nije uspeo da predvidi postojanje Interneta, ipak su predvideli postojanje programa kao što su Skype, ooVoo, iChat itd. Video pozivi su postali novi način komunikacije, Skype je uveliko integrisan u današnje televizore, a i kamera je postala obavezni deo opreme koja se nalazi u TV uređaju.

phpkjfl89

  • Leteći automobili

Ovo je jedna od onih stvari koje film nije predvideo baš kako treba, ali leteći automobili postoje u 2015. godini. Kompanija Terrafugia je predstavila prototip svog letećeg automobila pre nekoliko meseci – Aeromobil 3.0, ali oni trenutno nisu na prodaju, a planovi aerokontrole za vazdušne automobile ne postoje ni u nacrtima.

  • Dronovi

Danas je sasvim uobičajno videti drona kako leti nebom. U filmu isti takvi dronovi se koriste za snimanje i prenos vesti iz Hill Valeya. Iako im je upotreba danas mnogo kontroverznija, dronovi se koriste i za prenos svetskih događaja i kulturnih dešavanja.

btf3

  • Odeća koja pristaje svima

Svi se sigurno sećate onih famoznih Nike patika koje se same vezuju i podešavaju veličinu naspram osobe koja ih nosi, ili super kul jakne koja se sama suši. Sve ovo je i dalje naučna fantastika, ali tehnologija svoju primenu nalazi i u industriji garderobe. Nike je najavio da će na tržište izbaciti isti model kao iz filma, a opasno se spekuliše da su “provalili” tehnologiju samovezujućih pertli.

phpg2ka5o

  • Televizor na kome možete gledati šest kanala od jednom

U jednoj od scena, Marty McFly Junior (kojeg takođe glumi Michael J. Fox) dođe kući i upali TV. Pošto je to, ipak, 2015. godina, i bilo bi previše dosadno da gleda samo jedan televizijski kanal, Marty Junior pali njih šest i gleda ih sve istovremeno. Današnji Smart TV-ovi imaju dosta sličnih opcija koje nam omogućavaju da gledamo više programa odjednom.

phparrxw6

  • Pepsi Perfect 

Bilo da ste Coca Cola ili Pepsi osoba, morate se oduševiti genijalnom flašom Pepsija koja sama izlazi iz stola. U cilju obilježavanja 21. oktobra 2015. godine, kompanija Pepsi je odlučila da proizvede 6.500 flaša koje će izgledati isto kao flaša Pepsi Perfectiona. Cena je $20.15, što je prilično za jedno obično piće, a verovatno je i da će nastaviti da raste kada ih kolekcionari nanjuše. Prodaja će biti samo za Američko tržište, a meni je već obećana jedna. (Nebojša pazi šta radiš.)

phphrmz3p

Ostaje nam da se radujemo stvarima koje film nije pogodio i tehnologijama kao što su pametna mikrotalasna, smeće koje se koristi kao gorivo. Što se garderobe iz filma tiče, nadajmo se da se neće nositi, recimo nikada, radi dobrobiti svih nas. Nadam se da vam se tekst dopao i da ćete noćas uživati u maratonu trilogije “Back to the Future”, jer znam da ja hoću. 🙂

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

1 Comment

Vaše mišljenje: