Utisci sa “Manager 20 – Youth Reshaping The Future”

Međunanordna studentska konferencija “Manager 20 – Youth Reshaping the future” održana je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, od 22. do 24. aprila, a učesnici su imali priliku da kroz tri dana konferencije čuju predavanja istaknutih hrvatskih i međunarodnih profesora i preduzetnika.

Prenosimo vam utiske i zaključke sa predavanja:

DAN 1 – «An enterprise in the modern economy – In step with global trends»

Prvi dan  konferencije otvorili su prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Jurica Pavičić, te idejni začetnik projekta Andrej Hanzir. Uvodno predavanje počeo je profesor Velimir Srića ukazavši na potrebu mijenjanja pojedinih globalnih pojava. Glavnu temu je popratio karakteristikama modernog okruženja koje zahtijevaju drugačiji način vođenja, lidere koji pokazuju želju za promjenom, te strastvene i entuzijastične pojedince.

DSC_8252-5

«Što je moderna ekonomija, po čemu se razlikuje od dosadašnjih shvatanja?» bila je tema prvog panela koji je prekinuo niz predavanja, te pod vođstvom profesora Domagoja Hruške ugostio hrvatske “uglednike”: Franju Bušića, predsjednika uprave preduzeća Potomac; izvršnog direktora računovodstva u Hrvatskoj pošti, Igora Garača, te Hrvoja Stojića iz Hypo Alpe Adria banke. Svi panelisti usaglasili su kako je bitno istaći se, ponuditi autentičan proizvod ili uslugu.

Na sledećem panelu, temu «Održivi razvoj je često korišten ekonomski pojam – rijetki ga znaju tačno definisati» učesnici Julian Oehrlein, Siniša Miličić i Hermes Arriaga Sierra su razmatrali odnos profita i koncepta održivosti, te došli do zaključka da profit može biti usmjeren na povećanje bogatstva pojedinca ili na donošenje koristi cijeloj zajednici. Današnji marketing se ne bazira samo na prodaji i komunikaciji, potrebno je održati vezu s potrošačem čija je uloga ojačala pojavom društvenih mreža. No, što kada se preduzeće suoči s izrazito nezadovoljnim potrošačem? Ovakvih potrošača se ne treba bojati, potrebno je naučiti kako se s njima povezati na konstruktivan način…

O moći potrošača u digitalnom okruženju svoje stavove je obrazložio Vatroslav Škare, profesor na katedri marketinga Ekonomskog fakulteta dok je tema izlaganja prodekana na Warsaw School of Economics, Piotra Maszczykog, bila «Različiti modeli kapitalizma u Evropskoj Uniji, s naglaskom na zemlje u tranziciji». Profesor Piotr je naglasio kako je slobodno tržište mit, a profit glavni pokretač svih ekonomskih aktivnosti.

“Generacija rođena nakon 2000. godine imaće više uticaja na potrošačku moć od bilo koje druge generacije, a kroz 10 godina će zauzeti 75% globalne radne snage i promijeniti 10-14 poslova prije 40. godine.» istakao je Nikola Vulić (iz Digitalizuj.me), te napomenuo kako nova generacija želi biti prijatelj s nadređenima, komunicirati i razvijati se u poslovnom okruženju dok principi iz prošlosti na nju nisu primjenjivi – nostalgija nije poslovni model.

DSC_8482-128

Nikola Vulić iz Digitalizuj.me

DAN 2 – «Is a faculty degree enough?»

Drugi dan konferencije privukao je brojne hrvatske i internacionalne predavače i studente. Predavanja je otvorio Pavel Vassilev koji je učesnike motivisao laganim treningom, a objasnio je važnost “Soft skillsa” koje svaki student treba da ima. Nakon njega uslijedilo je predavanje Ivana Mišetića koji je naglasio važnost kontinuiranog učenja.

Nakon što je spomenuo neke najuspješnije preduzetnike svijeta, Barnabas Malnay (jedan od pokretača mađarskog startupa “WS Cofounder“) istakao je zanimljivost kako niko od navedenih nije završio fakultet. Ipak, statistike pokazuju kako u više od 99% slučajeva diploma znači veće prosječne prihode domaćinstva u budućnosti.

Skype predavanje Nadye Zhexembayeve (rad u Coca-Cola, ERG (formerly ENRC PLC), Erste Bank, Henkel, Knauf Insulation, Vienna Insurance Group) motivisalo je učesnike na “pronalaženje svoje najbolje verzije”. Nadya je navela primjere preduzeća koja su razvila novu tehnologiju, ali dopustila da ih ista “ubije” – «nespremnost na promjenu i “zatvoren” način razmišljanja ih je skupo koštala. Na nama je da pokažemo spremnost da stalno prihvatamo novonastale promjene.

DSC_8865-80

U završnom panelu, Sandra Miletić (Valamar Hotels & Resorts), Vesna Potelj (Atlantic Grupa), Madlena Đurović (Vip), Aco Momčilović (Rimac Automobili)  i Tea Vidaković (Metro Cash & Carry Hrvatska) usaglasili su se oko karakteristika koje traže u potencijalnom zaposleniku – spremnost na promjene, proaktivnost, fleksibilnost, dobar odnos s timom i znanje o preduzeću na čije radno mjesto pretenduju. Studentsko radno iskustvo smatraju bitnom stavkom koja pojedinca razlikuje od mase. Takođe, Europass formu CV-ja smatraju neatraktivnom i predlažu zanimljivije forme.

DAN 3 – “SUCCESS THROUGH PASSION”

Tri dana međunarodne studentske konferencije “Manager 20 – Youth Reshaping the Future” privedena su kraju u petak 24. aprila. Industrijski menadžer “Google Adriaticsa”, Nikola Jellačić, istakao je kako odgovor na pitanje “Na kojem mjestu ste produktivniji?” nikada nije “na radnom mjestu”. Ukazao je na potrebu mijenjanja ovog slučaja – potrebno je stvoriti kreativno i ugodno radno okruženje, kao što je slučaj u Googleu, gdje je i on samzaposlen. Takođe, na to je dodao nformaciju da zaposleni u Google kroz 20% posto radnog vremena rade što žele, pa tako motivisani stvaraju najproduktivnije usluge (Youtube, Chrome, Google Maps i slično). Istakao je i same principe inovacija: “share everything” – svi u Googleu znaju što se događa; “Real time is better!” fokus na korisnike, a ne na konkurenciju i potencijalno kopiranje.

Luka Sučić (hub:raum) kroz temu svog predavanja “A world of opportunities” naglasio je kako je tehnologija postala novi “rock&roll” te preuzela brojnost nad ljudskim bićima, dok su Ida Pandur (GreyEntourage) i Luka Abrus (Five) kao mladi direktori marketinških agencija prenijeli kako uvijek moraš ustrajati i preuzimati rizike mlad, balansirati emocijama, uvijek biti “malo lud” i stvari će početi da se odvijaju same od sebe: “Svaka godina je nova godina, suočavaš se sa stvarima s kojima nikad nisi, možeš sve izgubiti ili opet biti heroj, tako da pokreni nove planove i strah ostavi iza sebe!”

DSC_8380-77

Na pitanje “Ko želi proputovati cijeli svijet?” sve ruke su se u sekundi našle u vazduhu. Tako je započeo i novi panel motivisan putovanjima na temu “Nepoznata destinacija” pod vođstvom Milana Balabana. Kroz fantastičnu zabavnu diskusiju Igora Tomića, Philippa Rheina, Matije Šaravanja i Mirne Šmidt koji su učesnike motivisali na pokret, couchsurfing, AIESEC i work&travel prakse, učenje jezika, samostalna putovanja i tako dalje… “Kada odlučiš preuzeti rizik, otputovati u nepoznato na rad s djecom – shvatiš kako u Hrvatskoj stvari uzimamo zdravo za gotovo.”, jedna je od upečatljivijih rečenica sa ovog događaja.

“Kako oblikovati budućnost kao preduzetnik kroz život?” iz skandinavske perspektive ispričao je Gregg Vanourek, profesor iz Stockholma. Naglasio je kako prilike uvijek treba tražiti i preuzimati rizik, kontinuirano raditi na preoblikovanju karijere i živjeti s ljudima koje voliš na mjestu kojem pripadaš. “Što je hrabrost? To nije samo odsustvo straha, nego volja da se pokuša čak i ako si uplašen!”

Poslednje predavanje održao je Fran Mikuličić koji je motivisao učesnike konferencije vrhunskim inspirativnim govorom. Poručio je da uvijek polazimo od svojih interesa, a ne interesa drugih, kao i da nam razna poređenja sa drugima samo odmažu…

Autor: Andrej Hanzir

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: