#ALSIceBucketChallenge i kako donirati online

Pre samo tri nedelje niko od nas nije znao šta je #IceBucketChallenge. Danas, svi pričaju o njemu. Ko bi rekao da će video u kome se ljudi polivaju vodom pomoći u podizanju svesti o teškoj bolesti i obezbediti milione donacija za istraživanje?

Juče, nešto pre 12 časova, Aca iz MarektingaITD je odlučio politi Spark.me vodom, i to hladnom. I to nam je hvala Todore?! Obzirom da Spark.me nije pravno lice i ne može da donira novac, ekipa organizacije je odlučila prebaciti izazov na Digitalizuj.me. Pa nek se oni polivaju ’ladnom vodom #evilsmile. Oh, wait…

Šalu na stranu, sigurni smo da ste svi već upoznati sa #IceBucketChallenge globalnom kampanjom ali vredi ponoviti o čemu se radi:

Cilj ovog izazova je podizanje svesti o Lu Gerigovoj bolesti i prikupljanje sredstava za finansiranje istraživanja u cilju pronalaženja leka. Slabost u mišićima, trzanje ili grčenje, a potom progresivno onesposobljavanje hoda, govora, gutanja i na kraju disanja. Sve su to simptomi amiotrofične lateralne skleroze poznatije kao Lu Gerigova bolest. Mnogi bolesnici provedu poslednje dane života u potpunosti paralizovani, dok im mozak i dalje funkcioniše.

Kako je sve počelo?

#IceBucketChallenge je trend nastao pre nekoliko meseci. Pravilo je da se izazvani polije kofom hladne vode ili donira 100$ u dobrotvorne svrhe po svom izboru. Pravi bum i zarazno širenje neverovatnom brzinom, širom sveta, ovaj izazov je doživeo kada se u njega 29. jula uključio Pete Frates, bivši bejzbol igrač Boston koledža, koji se i sam bori sa Lu Gerigovom bolešću.

Od tog momenta na internetu su postavljeni milioni snimaka, i tako stvorena verovatno najviralnija kampanja za prikupljanje donacija u ovoj godini. Na račun ALS Asocijacije Amerike, kojoj je i Digitalizuj.me ekipa odlučila da uputi svoju donaciju, za mesec dana je pristiglo preko neverovatnih 70 miliona doniranog novca.

Kako da donirate?

U Crnnoj Gori ne postoji organizacija bilo kog tipa koja se bavi istraživanjima ALS bolesti. Zato smo se odlučili da našu donaciju uputimo na adresu ALS Asocijacije Amerike, kako bi bili sigurni da je novac iskorišćen za istraživanje. Jer, kao što u offline svetu postoje prevaranti, hohštapleri i muljatori, tako ih ima i u online svetu, i treba biti veoma oprezan kome i na koji način uplaćujete novac.

Da biste donirali novac, ne morate biti prozvani u bilo kakvom izazovu, dovoljno je da osećate kako je to ispravno učiniti. Ukoliko se odlučite da to uradite online, evo kako izgleda proces uplate:

  1. Gde? Na sajtu ALS Association postoji jasno istaknuto dugme za donacije. Klikom na njega preusmeravate se na obrazac u koji unosite potrebne podatke.
  2. Šta je neophodno? U obrazcu je neophodno odabrati jedan od ponuđenih ili upisati ručno iznos koji želite da donirate. Potrebno je odabrati tip donacije, da li želite jednokratno da donirate ili imate nameru da to bude dugoročna donacija. Nakon toga, neophodno je uneti i svoje lične podatke i podatke platne kartice. Svi ostali podaci, ne moraju se unositi, ukoliko to ne želite.
  3. Završni korak je potvrđivanje na zeleno dugme. Potvrdite samo jednom, i ukoliko se ništa ne desi odmah, budite strpljiv pričekajte malo, nemojte besomučno kliktati, vaša donacija će biti prihvaćena.
  4. OPREZ! Kada donirate novac online, ili vršite bilo kakvo plaćanje morate biti oprezni kome i gde uplaćujete, tj. ostavljate svoje podatke. Naša preporuka je da proverite koji je zvanični sajt organizacije kojoj ćete donirati i istražite na koji način se troše donacije. Možete ih pozvati i telefonom i zatražiti odgovore na ova pitanja. Svaka ozbiljna organizacija će vam bez problema odgovoriti na njih. Nemojte deliti svoje podatke svakome, bez razmišljanja, kao što kupujete razglednice po ulici pod izgovorom da učestvujete u dobrotvornoj akciji.

Sada, kada smo uradili najvažniji deo ovog izazova, pustili smo Peđu da se žrtvuje za ekipu. Pred izazov smo stavili Newmedia.mk, Nikšićko pivo i Nemanju Đurića  da se uključe u #IceBucketChallenge!

 

 

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: