Digitalizuj.me Movie Nights (6/10)

Posle prošlonedjeljnih preporuka, polako ulazimo u drugu polovinu našeg filmskog serijala, i ove sedmice vam predstavljamo filmove na pozicijama od 25. do 21:

25. “Amelie” (2001), Francuska

amelie_poulain_002

 Film “Le Fabuleux Destin d’Amelie Poulain” ili “Čudesna sudbina Ameli Pulan” je film koji zaista opravdava svoj naziv u pravom smislu te riječi. On opisuje čudesnu priču neobične mlade djevojke iz Pariza koja živi na našoj planeti, ali se ponaša kao da je došla sa neke potpuno druge. Ona je definitivno jedan od najsimpatičnijih likova ikad napravljenih u kinematografiji. Kao mlada je ostala bez majke, a sa ocem, koji je psiholog, je imala čudan odnos koji je jako uticao na njeno shvatanje života. Amelie, koju igra Audrey Tatou, uživa u naizgled bizarnim, a, ustvari, potpuno običnim stvarima u životu. Ovaj film je fenomenalan zbog atmosfere koju vam prenosi, i, dok ga gledate, bukvalno imate osjećaj kao da se nalazite u nekoj modernoj bajci. Ameli jednog dana u svom stanu nalazi skrivenu kutiju sa starim stvarima dječaka koji je prije nje živio u tom stanu, i kreće u potragu za njim. Preporučujem svima da poslušaju prelijepu kompoziciju ispod, soundtrack filma “Amelie”.

Zanimljivosti: Na koju god lokaciju je ekipa došla na snimanje, prvi potez je uvijek bio čišćenje čitavog prostora od prljavštine, smeća i grafita, i to tako da sve bude savršeno čisto. Čišćenje je obavljala čitava ekipa sa filma, zato što režiser Jean-Pierre Jeunet nije htio ni najmanje da poruši potpuno bajkovitu atmosferu ovog filma.

Ocjena na IMDB: 8.5

Ocjena na Rotten Tomatoes: 88%

24. “The Bucket List” (2007), SAD

Bucket_List__001

The Bucket List” ili “Lista poslednjih želja” je genijalna komedija, u kojoj ima i nekih ozbiljnih primjesa, a nešto što se ne mora ni naglašavati za ovaj film je fenomenalna gluma, predvođena glumcima kao što su Jack Nicholson i Morgan Freeman. Oni igraju dva potpuno različita čovjeka, Jack Nicholson – usamljenog biznismena milionera, koji u životu ima samo asistente i saradnike, a Morgan Freeman – finansijski siromašnog automehaničara, koji svoje bogatstvo pronalazi u porodici. Njih spaja jedna stvar – obojica su se smrtno razboljeli, i, kako su, igrom slučaja, dijelili bolničku sobu, dogovorili su se da zajedno ispune svoje najluđe želje, prije nego što umru. Kako su to izveli, pogledajte u ovom sjajnom filmu. 😉

Zanimljivosti: Sina Morgana Freemana u filmu glumi njegov pravi sin, Alonso Freeman.

Jack Nicholson se za film ošišao na ćelavo, dok je Morgan Freeman nosio “ćelavu masku”.

Ocjena na IMDB: 7.4

Ocjena na Rotten Tomatoes: 40%

23. “Amores Perros” (2000), Meksiko

111.-Amores-Perros

Ovaj surovo realistički film o životu ljudi iz tri različita staleža Meksiko Sitija nam prikazuje brutalni svijet borbe pasa, gorki osjećaj izdaje i griže savjesti i veliku ljubavnu strast. Pratimo priču troje potpuno različitih ljudi, koja se odvija na potpuno različite načine, ali onda uvidimo koliko je sve to, ustvari, nebitno, kad se sve prekine u jednoj sekundi, u jednom užasnom lančanom udesu. Ovo je sjajan film, što vam, osim ove moje priče, može dokazati i impresivni broj nagrada koje je film pokupio na raznim festivalima širom svijeta – 11 nagrada Meksičke akademije nauka i umjetnosti, BAFTA, glavna nagrada publike na Festivalu u Kanu i mnoge druge.

Zanimljivosti: Film je sniman u nekim od najopasnijih djelova Meksiko Sitija, pa ne čudi činjenica da su glumci i ostala ekipa nekoliko puta bili do gole kože pokradeni u toku snimanja.

Ovaj je film izazvao mnoge kontoverze zbog brutalnih borbi pasa koje se odvijaju u njemu, ali su se producenti odbranili od optužbi tako što su dokazali da su se psi pri snimanju, ustvari, samo igrali, i da su na ustima imali gotovo nevidljive brnjice.

Ocjena na IMDB: 8.2

Ocjena na Rotten Tomatoes: 92%

22. “Dog Day Afternoon” (1975), SAD

dog-day-afternoon

“Dog Day Afternoon” neću opisivati svojim riječima, već ću prevesti fenomenalnu propagandnu poruku koja je išla kao najava uz ovaj film. Pljačka je trebala da se završi u roku od 10 minuta. Banka je u roku od četiri sata ličila na cirkusku predstavu. U roku od 8 sati, ovo je bila najveća vijest na svim tv stanicama. U roku od 12 sati, sve je bila istorija. I sve se stvarno desilo.”

Al Pacino. John Cazale. Režija: Sidney Lumet. Remek djelo: “Dog Day Afternoon“. 🙂

Zanimljivosti: Pravi pljačkaš po kome je i snimljen ovaj film (John Wojtowicz) je, da bi dobio ideje kako da izvede pljačku, gledao film “Kum“, u kome su glumili upravo Al Pacino i John Cazale.

Iako se radnja filma odvija u toku ljeta, a snimanje je bilo usred zime, i to dok je bilo vrlo hladno vrijeme. Da im se, usled hladnoće, ne bi vidio dah, svi glumci su stavljali velike količine leda u usta po nekoliko minuta pred snimanje svoje scene.

Ocjena na IMDB: 8.1

Ocjena na Rotten Tomatoes: 97%

21. “American History X” (1998), SAD

american-history-x-wallpapers-

“American History X” je jako kompleksan film koji sa dvije potpuno suprotne strane gleda na rasizam, šovinizam, to jest, konkretnije u ovom slučaju, neonacizam. On prikazuje šokantnu priču o dva brata, mlađem Deniju i starijem Dereku (Edward Norton). Deni polako kreće da vodi život po uzoru na Dereka, skinheda, koji je proveo tri godine u zatvoru zbog ubistva dva crnca, i koji je u toku robije potpuno promijenio shvatanja, i čak se sprijateljio sa jednim crncem… Derek pokušava na svaki način da mlađeg brata vrati na pravi put, a u filmu pogledajte hoće li u svojoj namjeri uspjeti. Velika preporuka!

Zanimljivosti: Riječ “fuck” je u filmu izgovorena 205 puta.

Edward Norton je za ovu ulogu dobio 14 kilograma mišićne mase.

Jedan od likova u filmu, Seth, nosi košarkaški dres sa brojem 88. To je neonacistička skinhed šifra za HH (Hajl Hitler), jer je “H” osmo slovo alfabeta.

Ocjena na IMDB: 8.6

Ocjena na Rotten Tomatoes: 83%

—————————————————————————————————————————-

Sve ove filmove sa odličnim snimcima možete pronaći na sajtu Pirate Bay, ali ih nemojte skidati jer je piraterija u Švedskoj Crnoj Gori zakonom zabranjena. :)

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Digitalizuj.me Movie Nights (6/10) | Kokice.me - […] FILM JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU DIGITALIZUJ.ME (ISTI […]
  2. Digitalizuj.me Movie Nights (7/10) | Kokice.me - […] Digitalizuj.me preporuka od prošle nedjelje, danas prelazimo na top 20, to jest na filmove na pozicijama od 20. do […]

Vaše mišljenje: