Nasilje među mladima: uzrok ili posledica nezadovoljnog društva?

Ovih dana, tužnih i potresnih vijesti o izgubljenim mladim životima nam ne fali. Da stvar bude tužnija, počinioci su nerijetko veoma mlade osobe. Da li se oni to ugledaju na američke trendove­, gdje djeca pucaju na svoje vršnjake i uspiju da usmrte na desetine druge djece? Zašto ne oponašaju lljepše stvari, ako im je već cilj oponašanje? Šta je uzrok ovim zločinima? Da li Zakoni i njihovo nepoštovanje pokazuju da je država jača od pojedinca? Nažalost, sve dok se ne desi nesreća, jedna, druga ili više njih, Zakoni ostaju isti. Država, kao najmoćnija institucija, zaboravlja na svoju osnovnu – zaštitnu funkciju. Oni koji zarađuju na proizvodnji, prodaji i preprodaji oružja su daleko najodgovorniji za pomenute događaje. Oni drže najmoćnije sredstvo u ruci – novac. Ne morate biti ekonomisti da biste shvatili

suštinu – Para vrti gdje burgija neće.

money-key

Porodica, okruženje, država, sve su to faktori koji utiču na pojavu nasilja. Kada uđete u problematiku, vidjećete da su to sve samo djelovi jedne te iste slagalice – ako izostavite samo jedan dio, slika neće biti potpuna. Nasilje među mladima mora imati svoje korijene, kako se čini, poprilično duboke. Nego, da se ne bih udaljila od teme, a opet uspjela da obuhvatim sve, počeću redom – od porodice.

Mama i tata

Naučiti da razlikuješ dobro od lošeg je među prvim lekcijama kojima bi mame i tate trebalo da uče svoju djecu. Rade li to na pravi način?

family-outdoors-636

U ranom odrastanju, koje je i najvažnije za razvoj emocionale inteligencije roditelji igraju najvažniju ulogu. To je tako jer su djeca u tom ranom periodu poprilično izolovana od spoljašnjih uticaja, a roditelji imaju najveći uticaj na njih – najbliži i najprivrženiji su im. Kobne greške su ispoljavanje bijesa pred djecom, nezainteresovanost, sputavanje kreativnosti, fizičko ugnjetavanje. Ima ih još, ovo su najvažnije. Kad, u malo kasnijoj dobi odrastanja (7godina, pa nadalje), to isto dijete počne da troši svoje vrijeme na igrice (vrlo često sa sadržajima naslja), jer mami i tati je to „skroz ok“ , onda vjerujte mi, ne želite da zavirite u mozak tog mališana. Ako se, ipak , i usudite da to učinite,vidjećete zašto prvom prilikom grabe za pištolj i …kraj već znate. Odgovor je vrlo jednostavan: za bolje ne znaju. Um im je „programiran“ da razmišljaju tako. Nasilje je je sastavni dio njihovog života, jer se nije našao niko ko bi im na pravilan način pokazao da je to pogrešno.

Zašto mediji?

Počela sam od roditelja, kao ključnog faktora. To jeste tako,ali samo do određenog perioda. Ni jedno živo biće ne može biti izolovano od ostatka svijeta, ako vodi normalan život – školuje se, ide na trening, gleda tv, pretražuje internet…e ove dvije poslednje stavke, tv i inernet su izuzetno bitne. Odlikuju se ogromnim prednostima po društvo. Međutim, mogu biti veoma opasne, jer ponekad mladi korisnici gledaju sadržaj koji ne bi trebalo. To ima velikog uticaja na njihove stavove, a opet veoma je teško kontrolisati ko šta pretražuje. Količina informacija koja im je dostupna je ogromna i može biti zloupotrijebljena.

images

Dakle, uzrok destruktivnog ponašanja je iskrivljena slika o realnosti. Pravni poredak koji ne ispunjava svoju funkciju postojanja – red i mir. Pogrešan sistem vrijednosti. Onima koji to čine, idoli su pogrešni ljudi.

Sistem vrijednosti je nešto što se gradi. Ako se gradi na načine koji sam navela, počevši od porodice, preko društva, pa do zločina, kao rezultat dobijate nesrećno društvo. Nesrećno društvo ne može biti produktivno. Pojedinac ne može brinuti kako da da svoj doprinos razvoju zajednici, ako je njegova bezbjednost ugrožena. Sjetite sa hijerarhije potreba Abrahama Maslova: Ne možemo zadovoljiti potrebe višeg nivoa, ako prethodno ne zadovoljimo one koje su na nižim nivoima.

420px-Maslow's_hierarchy_of_needs

Nasilje koje gledamo na ulicama i čiji smo svjedoci skoro svakog dana, nije posledica, već uzrok zašto je društvo nezadovoljno. Nasilnike nisu stvorili ljudi željni mira. Ne moraju dolaziti iz siromašnih porodica, pritom mislim na materijalno, ne na duhovno siromaštvo.

Sada je moja slagalica popunjena. Imamo pregled kako se nešto stvara. Vidjeli smo šta je prouzrokovalo da se loše stvari dese, a šta je posledica tog dešavanja. Ova slika predstavlja veliki problem. Međutim, najvažnije je postati svjestan njegovog postojanja, a nakon toga slijedi njegovo rješenje. Sada svako ode vas, zajedno samnom ima zadatak da razmisli o tome kako učiniti Crnu Goru boljim mjestom za život? Kako sredstvo komunikacije ,među pojedincima preusmjeriti sa pištolja na riječi, i to prikladne?

Rješenje postoji, sigurna sam da se krije u svima nama.

Autorka: Nevena Korać

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: