Digitalizuj.Me XX – Crna Gora na digitalnoj raskrsnici

Zvanično je počela i treća sezona Digitalizuj.Me okupljanja i sa sobom donijela veliki broj novina. Po prvi put smo se družili u novim prostorijama. Po prvi put smo organizovali livestream sa jednog od naših druženja. Po prvi put smo, zbog velikog interesovanja, a zbog ograničenog broja stolica, morali da zamolimo ljude da prijave dolazak.

Uz sve to, proslavili smo mali jubilej – 20. po redu Digitalizuj.Me okupljanje. Na početku događaja, zvanični Digitalizuj.Me fotograf, Igor Milić je, kao jedini čovjek koji je prisustvovao na svih 20 druženja, nagrađen putom na Blogomaniju.

Naš gost na jubilarnom, 20. druženju, je bio potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović.

111

Pošto je u drugoj sezoni bilo dosta diskusije oko uloge informaciono-komunikacionih tehnologija u javnom sektoru, kao i o elektronskoj vladi, prof. Lazović je bio idealan sagovornik da nastavimo priču u ovom smjeru. U početku nam je objasnio koliko je bilo teško izboriti se da se uopšte stvori Ministarstvo za informaciono društvo (telekomunikacije su priključene kasnije), kao i navići članove Vlade na elektronske sjednice i elektronsku distribuciju materijala. Ono što je interesantno, a što smo do sada čuli u više navrata i u drugim institucijama, je da su se najveći protivnici elektronskih sjednica pretvorili u najveće pobornike kada su uvidjeli prednosti novih tehnologija.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije aktivno radi i na podizanju informatičkih znanja i vještina u Crnoj Gori, kao i jačanje informatičke kulture kroz različite projekte – kao što je obezbjeđivanje preko 3.000 računara za škole širom Crne Gore, ponuda 58 različitih vrsta usluga na e-portalu, dolazak PayPala i sličnih servisa u Crnu Goru itd. Ovo posljednje je bilo i jedno od najčešćih pitanja na tviteru tokom večeri – dobili smo odgovor da je Ministarstvo uradilo sve što je moglo da dovede PayPal, i da je sada samo pitanje kada će se sama kompanija opredijeliti na taj korak.

222

Govorilo se dosta i o novom zakonu o e-upravi koji treba da stupi na snagu početkom naredne godine. Prof. Lazović je istakao nesređenost registara kao jedan od najvećih problema funkcionisanja e-uprave i najavio osnivanje nove agencije koja će se baviti upravo registrima. Pored toga, pozvao je Digitalizuj.Me da zajedno sa Ministarstvom za informaciono društvo i telekomunikacije organizuje javnu raspravu o novom zakonu o e-upravi. To nije bio i jedini konkretan predlog tokom večeri – pozvani su i svi predstavnici digitalne zajednice u Crnoj Gori da, ako žele, se uključe u dizajniranje portala www.me Projekat mail.me je nešto za šta je, po riječima prof. Lazovića, Ministarstvo u jednom periodu bilo zainteresovano, ali se više ne nalazi na listi prioriteta.

U veoma prijatnom razgovoru i izuzetno pozitivnoj atmosferi, bilo je riječi i o start-up kompanijama i kako bi im Ministarstvo moglo pomoći, razvoju mladih ljudi i takmičenjima znanja, aktivnosti zaposlenih iz Vlade na društvenim mrežama, kao i narednim planovima Ministarstva za dalji razvoj informatičke scene u Crnoj Gori.

Damira

 

Pogledajte snimak kompletnog događaja:

Photo Credits: Igor Milic Photography

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: