Kod, ali ne Da Vinčijev

Do sada smo svi naučili da je ključ uspešnog SEO redovno apdejtovanje sajta novostima i zanimljivostima. To Googleu daje znak da je sajt “živ”. Za većinu kompanija ovo predstavlja izazov. Nije lako biti inovativan i zabavan danas, kada se, čini se, i dan i noć smenjuju brže nego pre 20 godina.

Ako već imate nov i zanimljiv sadržaj da ponudite, koji je sledeći korak? Društvene mreže? Ne, tu bi trebalo da ste se već izveštili. Ali, da li ste čuli za QR kodove?

Rorschachov test mrlja? Ne, mada priznajem pri prvom susretu i meni je tako delovalo. O čemu se radi? QR kodovi su najpoznatiji dvodimenzionalni kodovi. U njih je, za razliku od jednodimenzionalnih bar-kodova sa kojima se srećemo na različitim proizvodima, moguće ubaciti više informacija.

Postoji više vrsta standardizovanih dvodimenzionalnih kodova, ali najpoznatiji su QR kodovi, koje je 1994. godine razvila japanska automobilska kompanija Denso-Wave kao kod za praćenje delova automobila. Ali tek sa pojavom pametnih telefona oni dobijaju na značaju. Danas su najpopularniji u Aziji, naročito Japanu gde ih ima gotovo koliko i bar-kodova.

Količina podataka koju QR kod može preneti zavisi od vrste podataka. Ukoliko su to samo numerički podaci, moguće je “upakovati” do 7.089 karaktera, u slučaju alfanumeričkih podataka maksimum je 4.296 karaktera, a kada je u pitanju binarni zapis do 2.953 karaktera. Ali da ne komplikujemo, suština je da u ovom kodu mogu biti spakovane web adrese, linkovi, tekstovi i razni drugi sadržaji. Dovoljno je da u telefonu imate čitač QR kodova i jednostavnim skeniranjem direktno na telefon dobijate informacije koje krije kod. Nema više dosadnog ukucavanja web adrese sa bilborda – jednim klikom već ste tamo.

Da bih vam bolje približila korisnost QR kodova navešću nekoliko zanimljivih primera:

1. U Južnoj Koreji (a gde drugo, kada pričamo o tehnološkim dostignućima), lanac supermarketa Tesco je uz pomoć marketinške agencije Cheil u QR kodovima pronašao primamljivo rešenje za potrošače koji su zbog sve užurbanijeg načina života ograničeni vremenom za kupovinu. Umesto da potrošače dovede u markete, Tesco je markete doveo potrošačima, postavljajući virtuelne prodavnice u vidu bilborda u metroima. Bilbordi su sadržali fotografije namirnica sa dodatkom kodova. Umorni radnici su sada jednostavnim skeniranjem mogli obaviti kupovinu – naručiti potrebne namirnice, koje su im ubrzo dostavljene na kućnu adresu, dok čekaju prevoz. Nakon ove kampanje Tesco je uvećao online prodaju 130%.

2. J.C. Penny je za vreme Božića uz kupljene poklone nudio svojim kupcima da snime audio čestitku u trajanju od najviše 60 sekundi i prilepe je uz poklon u vidu QR koda.

3. Starbucks u svoju mobilnu aplikaciju nudi mogućnost plaćanja narudžbe skeniranjem QR koda. Nema više čekanja u redou na kasi. Skeniraš i platiš.

4. U Frankfurtu su se setili pametnih postera na železničkim stanicama. Kodovi na posterima povezuju putnike sa najnovijim informacijama o redu vožnje, izmenama, dogadjanjima, specijalnim ponudama … jedan poster za sva vremena.

5. Verizon je u svojim prodavnicama ponudio kodove čije skeniranje omogućava učestvovanje u nagradnoj igri preko Facebooka. Ukoliko prijatelj iskoristi vaš link postavljen na ovaj način za kupovinu mobilnog telefona, dobijate šansu da osvojite smartphone. Verizonova računica na kraju kampanje : 35.000$ zarade sa 1.000$ ulaganja i 25.000 novih animiranih kupaca.

A kako “spakovati” QR kod i dešifrovati isti?

Jednostavno, za generisanje je dovoljno da malo guglate, jer na internetu već postoji bezbroj besplatnih generatora. A ukoliko vaš pametni telefončić nema instaliran skener, na marketu vašeg omiljenog OS-a ćete ga naći takodje “za dž”.

Primena može biti vrlo jednostavna – generišite kod sa kontakt podacima i štampajte ga na vizit karti. Oglasi u novinama – prodajete nekretninu, a kod može sadržati sve potrebne informacije o prodaji, slike ili čak virtuelnu turu. Zašto biste na konferencijama razmenjivali vizit karte kada ih možete jednostavno skenirati sa kartice sa imenom ili čak amblema na odeći. Trejler za film na promo posteru bioskopa. Zar ne mrzite ona sitna slova na pakovanjima hrane koja upućuju na sadržaj namirnica. A mogao bi se na tim pakovanjima naći i poneki video-recept koji uključuje namirnicu koju kupujete. Primera je bezbroj, samo zamislite šta biste sve želeli zipovati.

Autor: Itana Prljević

 

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

2 Comments

  1. mi još nismo dobili te uglancane račune #strepim. kod nas sam videla da ga koristi city taxi i krstaš nekretnine.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: