Anonymous ponovo napada!

Nedavno je globalna internet haktivistička grupa, Anonymous, objavila da se može desiti da će pokušati da ugase internet u subotu, 31. marta 2012. godine. Oni kažu da će napasti svih 13 DNS root servera, koji postoje na svijetu od kojih je jedan, da podsjetimo, u Crnoj Gori. Najavili su da će ih srušiti tzv. DDoS napadom (Distributed Denial-of-Service Attack) tako da svi korisnici dobiju stranicu sa porukom o greški, umjesto sajta koji su tražili.

Anonymous prijeti gašenjem interneta da bi pokazali svoj protest protiv SOPA, Wall Street, naših neodgovornih lidera i dragih bankara koji izgladnjuju svijet zbog svojih sebičnih potreba… Cijelu prijetnju izdatu od strane Anonymous možete pročitati ovdje.

Iako je teorijski moguće da Anonymous postigne svoj cilj, analitičari kažu da su šanse da to uspiju ne baš visoke. Mnogi IT stručnjaci su se aktivirali da dodatno zaštite svoje servere od ovog napada.

Dodatno objašnjenje za ROOT servere (Subota, 30. mart 2012. u 23.55) – Postoji 13 ROOT servera na svijetu, i oni se obilježavaju slovima od A do M. Ne radi se o 13 fizičkih servera nego o 13 tipova povezanih servera. U Crnoj Gori je postavljen F-ROOT server (kao tip servera) i on je jedan od 46 F-ROOT servera. Svi ovi serveri su postavljeni tako da funkcionišu kao jedan. Više o tome možete pročitati ovdje. Mapa rasporeda ROOT servera po svijetu:

Informaciju o F-ROOT serveru u Podgorici možete pronaći ovdje.

Author: Natasa Djukanovic

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju kompanija u tri različite oblasti poslovanja – avioindustriji, bankarstvu i internet biznisu. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave promocijom, internet start-upovima i upotrebom društvenih medija u poslovne svrhe. Nataša je direktor marketinga u kompaniji DoMEn. Twitter:@natasad

Share This Post On

Vaše mišljenje: