Odabrani finalisti Social Impact Award (SIA) programa

Izabrano 10 SIA finalista koji će u naredna tri mjeseca raditi na razvoju svojih ideja

Odabrano je 10 finalista koji će u naredna tri mjeseca imati priliku da rade na razvoju svojih ideja u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Nagrade za društvene promjene (Social Impact Award – SIA).

Ideje koje su na osnovu kriterijuma inovativnosti, stepena društvenog uticaja i izvodljivosti izabrane da budu dio finalnog procesa su: Prezla, osNovčić, „Shoesse“ – cipele za slijepe ili slabovide osobe, Accessible Montenegro, Komunumo, Slikovnicama ka destigmatizaciji problema u mentalnom funkcionisanju djece, Apopol, Second mall, BioINForming i Igraj.me. Timovi će u narednom periodu raditi na ličnom i profesionalnom razvoju, umrežavati se sa vršnjacima i biznis zajednicom, dobiti mentorsku podršku i proći set edukativnih radionica, posebno prilagođenim za njihove društvene biznise. Tri najbolja tima očekuje i početni kapital u iznosu od po 1.500 eura koji uz programsku podršku, obezbeđuje Erste Banka Crna Gora. Finalistima je omogućen i besplatan put na Međunarodni SIA Samit koji se ove godine održava u Beču. Dodatno, biće nagrađen i četvrti tim koji bira online zajednica putem SIA veb sajta, a nagrada je mentorska podrška. Njima će biti omogućen i put na Međunarodni SIA Samit sa tri prva pobjednička tima.

Ponosni smo na činjenicu što će finalisti za mentorke i mentore imati već prepoznate eksperte u svojim oblastima rada i koji će naše finaliste voditi kroz narednu fazu takmičenja. Podršku takmičarima pružiće: Bojana Femić – Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore, Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, Jelena Doderović, direktorica marketinga kompanije Mercator – CG, Vukašin Pejović, direktor komercijalnog sektora u kompaniji Glovo, Vanja Knežević, izvršna direktorica kompanije Venkon Technix, Filip Lazović, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore, Ljubica Kostić – Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Uroš Bulatović, osnivač i predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, Biljana Sekulić, projektna menadžerka ICT Cortex-a i Ilija Kaluđerović, direktor kompanije Mont Way (NEST Coworking).

U Crnoj Gori ove godine program sprovodi NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Erste banke, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Investiciono-razvojnog fonda, kompanije Kodio i Glavnog grada Podgorica. Pored generalnih pokrovitelja, partneri programa su i kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Crnogorski Telekom, zatim udruženja ICT Cortex i Privredna komora Crne Gore, a podršku programu pružaju i Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet Mediteran, Neregelia, Hotel Hilton Podgorica i The Chedy Luštica Bay.

O dosadašnjim aktivnostima Social Impact Award programa u Crnoj Gori:

U prethodnom periodu, mladima smo omogućili preko 20 besplatnih edukativnih aktivnosti u više od 15 crnogorskih gradova. U ovoj važnoj misiji – podršku nam je pružilo preko 50 eksternih eksperata iz raznih oblasti i to u različitim ulogama – kao radioničari, mentori, ocjenjivači ideja i žiri tim. Raduje nas činjenica da su mladi prepoznali naš trud, što za rezultat ima činjenicu da je u okviru aplikacione platforme prijavljeno 126 učesnika, koji su se u okviru različitih timova registrovali na našu platformu. Ukupno – osmislili su 54 draft ideje, od čega su 33 konačne i u skladu sa traženim kriterijumima.

Author: Bobana Pejović

Bobana je diplomirani ekonomista i project menadžerka u Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: