Jeste li vi crnogorski “The Next Big Thing”?

Kao što smo već nekoliko puta najavljivali, Enterprise Innovation Fund (ENIF) dolazi u Crnu Goru. Ovim blog postom želim da vam približim ovaj fond, kao i ekipu koja upravlja fondom, te mogućnosti koje fond pruža. Odmah na početku želim da kažem ono šta je najbitnije. SCV traži kompanije ili startapove spremne za investiranje sa teritorije zapadnog Balkana, odnosno Crne Gore, Srbije,  Makedonije, Albanije, Kosova, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Menadžment kompanija koja upravlja Enterprise Innovation Fundom (ENIF) je South Central Ventures (SCV).

SVC Team

SCV čini tim profesionalaca koji dolaze iz  RSG Capital, VC (Venture Capital) fonda koji je već investirao u nekoliko uspješnih firmi iz Slovenije i Hrvatske u zadnjih 8 godina. Evo neke od njih: Celtra,  ShoutEm, Degordian, Trapview.

Investitori u ENIF

Sad kad znamo ko upravlja fondom (SCV), da vidimo ko se to odvažio da investira u ENIF fond, odnosno firme sa Balkana. Spisak investitora je impresivan i uključuje međunarodne finansijske institucije kao što su Evropski Investicioni Fond, EBRD i Njemačku KfW banka. Osim ovih, Fond je privukao i regionalne investitore, kako državne fondove, tako i privatne kompanije, ali i pojedince koji su već dokazani preduzetnici. Svi zajedno sa jednim zadatkom da svojim znanjem i poslovnim vezama obezbijede uspjeh kompanija u koje će se novac iz ENIF-a plasirati.

Ima li mjesta za mene?

Ako imate tehnološki startap ili kompaniju koja je u fazi rasta i razmišljate globalno, onda ste definitivno na radaru fonda!

Glavni fokus SCV tima su tehnološki startapovi i kompanije u početnoj fazi razvoja odnosno rasta, bez obzira da li se radi o B2C ili B2B biznis modelima. Međutim, postoje i izuzeci, na primjer, kompanije koje dolaze iz područja bioloških nauka ili se bave nano materijalima, s obzirom na to da komercijalizacija ovakvih proizvoda/servisa traži visoka kapitalna ulaganja. Nego, da se vratimo pitanju. 😉 Ako imate tehnološki startap ili kompaniju koja je u fazi rasta i razmišljate globalno, onda ste definitivno na radaru fonda! SCV želi da upozna ambiciozne, kreativne, hrabre i neumorne timove željne da pokore međunarodno tržište. Ako ste u stanju da uzdrmate svijet svojom idejom i imate tim spreman da se uhvati u koštac sa svim izazovima, SCV i ENIF su tu, zajedno sa svojim partnerima, da vam obezbijede odskočnu dasku i da brže prevalite put do uspjeha.

Ideja i/ili tim

Živimo u vremenu kada se tehnologija razvija brže nego ikada, a samim tim se i tržišta mijenjaju skoro pa istom brzinom, ali postoji jedna stvar koja je konstanta svih ovih decenija i milenijuma. To je tim ljudi koji je u stanju da rešava probleme. Zato je SCV spreman da se “kladi” na uspjeh kvalitetnih timova koji mogu da odgovore zahtjevima tržišta bez obzira o kojoj industriji se radi. Traže one koje su u stanju novim tehnologijama da uzdrmaju bilo koju industriju. Traži timove koji su se već dokazali svojim radom ili su u stanju da dokažu postojanje tržišta, da već zarađuju poslovanjem ili su u stanju da dokažu da njihov biznis model postoji i iznad svega traže rješenje koje može da se plasira globalno.

S obzirom na to da se radi o timovima koji mogu biti u dvije različite faze razvoja, na raspolaganju su vam zato i dvije opcije. Ukoliko se nalazite u početnoj fazi, kada vam je potreban početni takozvani seed kapital, fond ima obezbijeđenih ukupno 1,5 miliona eura za ovakvu vrstu investicija, koje pojedinačno mogu iznositi do 100.000 eura. Za sve ostale, kompanije koje već posluju i koje se nalaze u fazi rasta i razvoja, na raspolaganju su investicije u rasponu od 500.000 do 3 miliona po kompaniji. Ovakve investicije, bilo da ste u početnoj fazi ili već poslujete, bi trebale da vam omoguće da zaigrate globalnu utakmicu.

Pametan novac

SCV nudi mnogo više od finansijskog instrumenta same investicije. Osnivanjem “Founders’ Cluba”, SCV je dobio neke poznate i dokazane preduzetnike za partnere, koji svojim iskustvom i globalnom mrežom kontakata mogu značajno da pomognu svim kompanijama koje će iz ENIF-a dobiti novac. Zbog toga je i moto SCV-a – “Regionalnom ekspertizom do globalnog uspjeha”.

Čitav proces se zaokružuje jednom zajedničkom analizom finansijskog plana koji uključuje glavne tokove prihoda i veličine investicije.

Na kraju, ostalo je još da razjasnimo i šta to znači dobiti novac od VC (Venture Capital) fonda. ENIF fond investira u kompanije u zamjenu za dionice ili konvertibilne zajmove (zajmovi koji kasnije mogu biti konvertovani u dionice po prethodno ugovorenim uslovima). Čitav proces započinje sastankom sa osnivačima koji prezentuju svoju biznis ideju nakon čega SCV kreće u istraživanje industrije i tržišta, kao i vašeg tima. Ovaj proces može da traje i do nekoliko sedmica u kojima se obično odvija živa komunikacija sa timom. Čitav proces se zaokružuje jednom zajedničkom analizom finansijskog plana koji uključuje glavne tokove prihoda i veličine investicije. Ukoliko se obije strane slože oko uslova investicije, SCV predstavlja investicionu ponudu timu koji može (a i ne mora) da prihvati.

SCV u Crnoj Gori, 21. i 22. april

South Central Ventures ima svoje kancelarije u Beogradu, Zagrebu i Skopju, ali je najbolji način da stupite u kontakt sa njima na događajima koje ovaj menadžment fond organizuje. Upravo takav se sprema u Podgorici 21. i 22. aprila u saradnji sa Digitalizuj.Me.

Zato, ukoliko ste sljedeći crnogorski “The Next Big Thing”, prijavite se ovdje i ukoliko budete odabrani, dođite da se predstavite i to 21. za startupove koji su u idejnoj/početnoj fazi i 22. za kompanije koje se razvijaju.

 

Author: Predrag Lesic

još uvijek se pronalazim :D

Share This Post On

Vaše mišljenje: