Ex-Yu ekspedicija na Pirate Summit 2015

Od 2. do 3. septembra 2015. godine, u Kelnu (Nemačka), održan je peti po redu Pirate Summit. Digitalizuj.me i startup zajednica Crne Gore su ove godine, po prvi put, imali svoje predstavnike.

Oni koji nas redovno prate sećaju se turneje Pirates On Shore čiji je Podgorica bila deo u junu mesecu. Još tada smo imali priliku da se upoznamo sa Tillom Ohrmanom, jednim od organizatora jednog od najvažnijih događaja za startupe u Evropi. Bilo nam je veliko zadovoljstvo da ugostimo prijatelje iz Kelna, prezentujemo ideje i čujemo dosta dobrih saveta. Tim Aria je tom prilikom dobio šansu da se predstavi na Pirate Summitu, i svi smo se radovali jer ćemo ići na piratski samit – zvuči previše cool da bi se propustilo, zar ne? Na kraju, nismo mogli ni da sanjamo koliko će ovaj događaj biti zanimljiv i koristan. 🙂

#PiratesOfAdriatic ili Skopje-Podgorica-Keln

#PiratesOfAdriatic

Odluka o formiranju isturenog odeljenja Pirate Summita sa ex-YU prostora #PiratesOfAdriatic, donešena je još na Pirates On Shore Podgorica Edition. Ekipa u sastavu: Ivica Penić – NewMan’s Business Accelerator (Makedonija – po potrebi i HR i BiH), Jovana Biga – Digitalizuj.me (Crna Gora), Blažo zvani Božo Crvenica – BudoFinder (Crna Gora) i Mini Me, to jest, ja – Itana Prljević – Digitalizuj.me (Crna Gora – po potrebi i Srbija), činili smo prvobitnu stalnu postavku. Jovana je u međuvremenu bila sprečena da se otisne u ovu avanturu, ali čuvamo joj počasno mesto za sledeću. Jo, soon very soon! 😉 Zato smo, na povratku iz Kelna, morali da nađemo zamenu za Jovanu. Ni manje ni više nego čak dva Bosanca i jednog Hrvata (ako ste se pitali koliko ljudi je potrebno da se zameni jedna Crnogorka): Adel Miljković i Indir Okanović – WiKey (Bosna i Hercegovina) i Ivan Jelušić – UPlug (Hrvatska). Nedostajali su nam samo Slovenci… i patili smo zbog toga, ali u Kelnu se i to nadoknadilo, pa su se na našoj Adriatic avanturi pridružili Jakob Gajšek – ABC Accelerator. Da bi družina bila potpuna, našli smo i Bosanca iz Toronta – Zoran Grabovac – PetBot. 🙂

ARRR!

Kako to izgleda biti na jednom ovakvom događaju, među hiljadu duša koje žive, na ovaj ili onaj način, startup život? Sve u vezi Pirate Summit je prosto neverovatno…

Pirate Summit konferencija je inspirisana člankom Techcrunch osnivača Michaela Arringtona “Are you a pirate?”. U ovom članku on objašnjava da su preduzetnici današnjice pravi pirati – željni rizika, zavisni od rizika i promena, spremni da žive asketskim životom samo da bi zadovoljili glad za rizikom i avanturom.

I tako je nastala želja za okupljanjem svih pirata startup sveta, usred Kelna na potpuno izolovanoj i nestvarnoj lokaciji.

Pirate Summit 2015

Mesto održavanja događaja je priča za sebe. Ukratko, Odonien je jedinstven kompleks nastao od napuštenog industrijskog lokaliteta. Vrlo sličnog našem Radoju Dakiću, samo malo manjeg kapaciteta. Danas je Odonien kombinacija radionica, studija i kulturnog centra za umetnike, gde nastaju svetovi dinosaurusa, pirata i drugih stvorenja koja možete (i ne možete) zamisliti. Nekoliko prostorija koje služe kao radionice za umetnike pretvorene su u prezentacione prostore za predavanja na Summitu, dok je otvoreni prostor ispred objekta rezervisan za prezentacije startupova, kojih je ove godine bilo nešto više od 70 iz preko 50 zemalja, kao i, naravno, za networking. Zamislite samo da razgovarate o milionskim investicijama ispod zarđalog zmaja koji bljuje vatru. Pravu vatru!

Credits: Pirate Summit 2015

Credits: Pirate Summit 2015

Druga stvar koja ovo mesto čini posebnim je blizina pruge. Svaki put kada bi voz prošao, a verujte, tuda vozovi prolaze mnogo češće nego prugom Beograd-Bar, svih 1000+ pirata bi u glas povikalo ARRR!!! Šašavo, ali deluje. 🙂 Osećaj pripadnosti i jednakosti je u tom momentu izrazito jak i može da vas ponese visoko, shvatite da u vama ima snage mnogo više nego što ste mogli zamisliti.

U takvom jednom piratskom ambijentu, startup prezentacije se, naravno, događaju na palubi. Traju po tri minuta i, ako se drznete da prekoračite vreme, spremite se da šetate po dasci. Kada niste na dasci, možete da slušate piratske panele ili razgovarate sa investitorima 1-na-1 o onim milionskim investicijama.

Pirate Summit 2015 crew

Sve u svemu, Pirate Summit je u mom srcu zauzeo posebno mesto i sigurna sam da ću se sledeće godine vratiti u Keln. Sa povezom preko oka, naravno. 😉

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: