Ćemovsko afterparty

Ćemovsko polje više nije (č)isto

Tri stotine volontera raštrkanih svuda po Ćemovskom polju pokupilo je prije dvije sedmice oko 200 kubika različitog otpada sa ogromne livade uz Ulicu Veljka Vlahovića u Podgorici, nedaleko od stadiona na Starom aerodromu. Čistili su i stari i mladi, i oni koji su svakog dana na Ćemovskom, i oni koji Ćemovsko prvi put vide uživo i kojima je jedina asocijacija na to mjesto – smeće.

 Djeca

@damirakalac prvi put vidim i čujem za Ćemovsko polje od vojske, 2001. Mnogo lepše je ovako videti nego kao vojni poligon”, dobar glas daleko se čuje – komentarisao je toga dana i Limundovac, Milan Nićetin, koji je akciju “snimio” na Twitteru, na hashtagu #Cemovsko.

Akcija koju su tog 21. aprila, pred Dan planete Zemlje, organizovali NVO Green Home i Ministarstvo održivog razvoja i turizma je uspjela. Planirano je čišćenje dijela Ćemovskog polja na kojem je livada i – livada je očišćena. Bilo je zaista pravo zadovoljstvo posmatrati ljude kako mile livadom, vrijedno sakupljajući svaki komadić smeća na koji naiđu.

Video: Goran Šćekić

Čistota Ćemovskog me tog dana podsjetila na livade koje sam viđala tokom planinarskih tura na Bjelasici, Durmitoru, Prokletijama…

Ali, dvije su stvari (po)kvarile utisak.

Kondomi i njihova pakovanja su biorazgradivi?

@damirakalac koliko se samo mladosti prosulo na to #Cemovsko… 150 kubika kondoma ;))”, našalio se i Mirko Božović na Twitteru nakon objave da je prema prvim procjenama tokom akcije pokupljeno oko 150 kubika smeća.

Kondomi su se vratili na livadu na velika vrata.

Niko nije mjerio koliko je kondoma i papirnih maramica pokupljeno tokom akcije čišćenja, ali ta vrsta otpada prijeti da ponovo “ukrasi” Ćemovsko.

“Našao sam pakovanja kondoma proizvođača za koje nikad nisam čuo”, komentarisao je i jedan od učesnika akcije.

Već drugog dana nakon akcije na livadi su zalepršale nove papirne i vlažne maramice, celofani pakovanja kondoma, kondomi, razbacane su plastične flaše, limenke, ambalaža od pice, čokolada…

  Untitled 4

Istina, dvije nedjelje nakon čišćenja, na ovoj livadi ne možete da vidite bačene gume, staru garderobu, komade plastike, koji su nekad činili veće djelove nekog predmeta za domaćinstvo… Takvo smeće će, moguće, ponovo naći svoje mjesto na livadi na Ćemovskom, ali se to od dana akcije još nije dogodilo. Smeće koje ponovo “krasi” ovo mjesto uglavnom su podsjećanja na znojave večeri podgoričkih parova…

Nisam stručnjak za marketing ni društveno-odgovorno poslovanje, ali mislim da bi proizvođači kondoma i papirne konfekcije (maramice, toalet papiri…) trebalo da ulože u promociju sigurnog i  ekološkog seksa, u edukaciju kupaca da koriste biorazgradive proizvode i prave i pakovanja koja ne zagađuju okolinu.

Materijali od kojih se prave kondomi su uglavnom biorazgradivi – osim ako nije riječ o prezervativima izrađenim od poliuretanske gume. Oni su jeftiniji, ali nisu biorazgradivi za razliku od onih od lateksa. A kondomi od lateksa nisu samo zdraviji za okolinu, nego i za naše tijelo.

Untitled 7

“Kondome od lateksa, nakon upotrebe, bacite na pravilan način. Nemojte bacati u toaletnu školjku jer bi mogli začepiti odvod. Stavite ih u papirnatu maramicu i bacite u kantu za smeće”, savjeti su sa više internet lokacija posvećenih ovoj temi.

Proizvođači bi, dakle, mogli da doniraju i neku kantu za smeće – i pakuju svoje biorazgradive proizvode u isto tako biorazdgradiva pakovanja. Upakovani u plastičnu foliju, biorazgradivi kondomi ne doprinose dovoljno očuvanju životne sredine, jer njihova pakovanja nisu biorazgradiva…

Dosta o kondomima…

“Moja lutka” je na starom mjestu

Akcija čišćenja je, rekoh, uspjela. Planirano je čišćenje dijela Ćemovskog polja na kojem je livada i – livada je očišćena. I to je ona druga stvar koja bi mogla da pokvari utisak. Livada je očišćena, ali je obližnji park ostao zatrpan smećem. Divlje deponije su i dalje tamo, “moja lutka” je na starom mjestu, zatrpana novim otpadom.

MojaLutka

Najbliža okolina trim staze i parka koji su lani uredili Elko TimADP Zid je očišćena – jer je čiste rekreativci i oni koji svakodnevno posjećuju Ćemovsko. Radnici Zelenila su (na guranje) u danima nakon akcije čišćenja (zašto li ne odgovaraju na e-mailove?) došli i pokupili i suvo granje koje su redovni posjetioci tog dijela Ćemovskog pokupili 21. aprila.

MojaLutka novo smece

Ali, smeće je i dalje tamo gdje je bilo, a u podgoričkoj Čistoći kažu da će očistiti kad bude organizovana neka nova akcija… Ili – ako ih neko pozove (pitam se samo koliko puta bi poziv trebalo da bude upućen?)…


Tv Vijesti: Kako neformalne grupe mogu pomoći u očuvanju životne sredine

OstaloSmece 02

I tako vam Ćemovsko danas više nije isto. Mislim – čisto…

Autor: Damira Kalač, novinarka i zamjenica urednika portala Vijesti

zp8497586rq

Author: Gostujući bloger

Share This Post On