Bitcoin groznica

Po svemu sudeći dobili smo virtuelnu alternativu za zlato.bitcoins

U istoriji čovječanstva uvijek je postojala valuta nad valutama, nešto što je vrijednije od bilo kakvog novca, nešto što je ljudski rod moglo da spasi od neodgovornih vlada i vladavina. Nešto u čemu smo tražili spas od propasti u trenutcima kada novac postane bezvrijedan. To su bili plemeniti metali.

Bronza, platina, srebro, zlato. Svaki metal ima svoju epohu, i u svakoj epohi je bio zamjena za nestabilnu valutu. Činjenica je da se odavno u periodnom sistemu elemenata nije ništa dramatično desilo. Očigledno smo, ove elemente koji nedostaju, negdje uz put izgubili, u vrijeme stvaranja zemlje ovakve kakvu poznamo. Zaustavili smo se na zlatu. I zlato pokazuje koliko je važno kao rezervna varijanta za bilo koju posrnulu valutu.

Ali postoji jedan problem odnedavno. Zlato se ne može brzo transportovati, i teško se dezintegriše kako bi postalo sredstvo plaćanja na mreži svih mreža. A mi, kao ljudski rod, tako želimo da potrošimo sve veću kolišinu novca na njoj. Mreža nam je dala nove mogućnosti, sistemi plaćanja su se koliko toliko prilagodili, samo je zlato ostalo u svojoj tradiocnalnoj formi – šipkama.

Tvorac Bitcoin-a je zamislio da to bude univerzalna valuta za dnevna plaćanja, ali njegova primjena ima mnogo veću praktičnu vrijednost. Ispratili smo sve prethodne plementite metale, i sada je izgleda došao red i na zlato. Nemojte me krivo shvatiti, zlato će još dugo da bude naša “zlatna rezerva”, ali Bitcoin ima sve predispozicije da postane ono šta je zlato danas. (More: https://www.aktienkauf.at/)

Mnogo toga mora da se desi kako bi Bitcoin i stvarno zamjenio zlato, ali je na dobrom putu. Sa njim nećete tako često odlaziti u kupovinu kao što to danas radite sa eurima ili dolarima ili bilo kojom drugom valutom, iako ga mnogi povezuju i predstavljaju kao prvu globalnu valutu (kao što rekoh, tako ga je i njegov tvorac zamislio). Ne, ja stvarno mislim, da će to biti “zlatna rezerva” budućnosti.

Bitcoin trade value

Do Bitcoin-a, kao i do svih plemenitih metala, možete doći na dva načina. Ili da ga iskopate – bukvano, ili da ga kupite – za neke novce. Kopanje je teško. Preporučljivo je da resurse svog računara uključite u takozvane “pooled mining” grupe za otkrivanje. To znači da grupa računara testira niz karaktera kao ključ za otključavanje paketa od 50 Bitcoin-a i to ide jako sporo (za radoznale – Kako kopati Bitcoin). Resursi Bitcoin-a su limitirani i sve je teže doći do njih. Cijena na drugoj strani proporcionalno raste sa krizama. Što je veća, Bitcoin je skuplji i za nevjerovati je kako mu cijena skače tamo gdje je najteže. Zar zlato nema iste osobine? 🙂 Kipar, Grčka, Španija, sve kriza za krizom, a Bitcoin svaki put probija svoju novi rekord. Do Bitcoin-a je lakše doći nego do zlata, brže je na raspolaganju, transakcije se lakše obavljaju i bez posrednika (naravno može i preko kliring sajtova – ali pažnja, neki su već shvatili kako da zloupotrijebe servis). Ukratko, možete da ga kupite od nekog ko sjedi na drugoj strani zemljine kugle i da ga stavite u novčank! Ajde da vidim toga ko to može sa zlatom da uradi i da ga stavi u sef istog trena posle transakcije. Za Bitcoin imate svoj lični sef (Bitcoin wallet) na svom ličnom računaru i tu je odmah pošto ga kupite.

Danas nekoliko kompanija prihvata Bitcoin kao legitimno sredstvo placanja, ali to nije njegova budućnost. Moje uvjerenje je da će Bitcoin u budućnosti predstavljati virtuelnu “zlatnu polugu za ne daj bože” …. Njegova količina na tržištu ne zavisi od ničije štamparske mašine, i to je najvažniji preduslov, niko ne može slučajno da pritisne START pa da se rotacija pokrene, a taj neko da kaže “ups”. 🙂

Author: Predrag Lesic

još uvijek se pronalazim :D

Share This Post On

12 Comments

  1. Trenutno Bitcoin je ono što je devedesetih bila šema Dafiment banke. Satoshi Nakamoto kreator Bitcoina je fino upakovo koncept koji je odavno poznat i na kojem se baziraju sve krize koje su se do sada desile. Taj koncept je da dok ima novih investitora koji ulaze sa svježim kešom, onda će i kurs rasti, u momentu kad ih više ne bude sve će se srušiti.

    Za razliku od Bitcoina, zlato ima stvarnu vrijednost i zna se na čemu je bazirana njegova cijena. Bitcoin kurs je baziran na ljudskoj pohlepi, a teško da niz karatkera (hash) ima neku vrijednost u realnom svijetu.

    Teško je zamisliti i da će neko trgovati sa njim jer zašto bi danas neko dao 1 Bitcoin koji vrijedi ~800$ za npr. iPhone, ako će taj isti Bitcoin sutra vrijedjeti 950$.

    Majnovanje je u početku imalo smisla, sad je već preteško i većinom to rade botnet mreže.

    Na kraju, zlato možemo da zaključamo u sef i da bi neko uzeo to zlato mora dobro da se pomuči, sa druge strane Bitcoin wallet je mnogo lakše isprazniti 😉

    Post a Reply
    • Ivane hvala na mišljenu ali hajmo sada isto šta ste rekli za Bitcoin da primjenimo na zlato.

      Koncept zlata (odnosno plemenitih metala) je rekao bih baziran na istom principu, potražnji. Da je to istina govori i cijena zlata koja nekoliko godina stalno raste, šta znači da je potražnja konstantno sve veća i veća. Složit ću se sa vama da je indeks rasta vrijednosti Bitcoin-a mnogo veća, i da je Bitcoin za kratko vrijeme dostigao vrijednost zlata, ali razlog tome leži u njegovoj dostupnosti. Lakše ga je kupiti nego zlato. A špekulanata ima i sa zlato i sa Bitcoin-om. Bitcoin bubble se desio, sada je vrijeme da se vrijednost stabilizuje.

      Sada vas pitam. Na čemu je bazirana vrijednost zlata? Na berzanskoj ponudi i potražnji zar ne?! Na čemu je bazirana vrijednost Bitcoin-a? Na ponudi i potražnji isto tako. Ali ne na berzama, već na slobodnom Internet tržištu.

      Da, jako je teško ikoga zamisliti da kupuje iPhone za jedan Bitcoin, kao što je teško zamisliti da će neko da plati večeru za četvoro u vrijednosti od 0,02743 Bitcoina (240 USD). Ovo je samo jedan od primjera iz najnoviji broja Time magazina (16. decembar 2013, pretplaćen sam pa dobijam informacije unapred, bukvalno sam ga popodne uzeo u ruke) http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,2159271,00.html

      Sigurnost Bitcoin novčanika zavisi samo od vas. I zlato možete da izgubite ako vas neko opljačka bilo ono u sefu ili banci. Rizik uvijek postoji.

      Na kraju, zašto mislim da je vaša paralela sa Dafiment bankom pogrešna. Da je Dafiment banka pohranjivala zlato na depozit umjesto dinara, vi biste dobili zlato po završetku vremenskog perioda na koji ste oročili zlato po vrijednosti zlata u tom trenutku. Dinar je devalviran i devastiran zbog nekontrolisane štampe, i zlato bi bilo devalvirano da postoji nekontrolisana proizvodnja. Upravo sličnost izmedju zlata (kojeg ne možete da štancujete koliko vas je volja) i Bitcoin-a (kojeg ne možete da proizvedete koliko vas je volja) predstavlja osnovu tržišne vrijednosti. Zato kažem da je sličan zlatu. A primjer Time magazina je upravo potvrda da je to valuta koja nije za dnevnu upotrebu. Iz ova dva razloga 1) ograničena količina i univerzalna vrijednost globalno i 2) nezgrapnost za dnevnu upotrebu, dobra osnova da postane “virtuelno zlato” 😉

      Post a Reply
      • Predraže, slažem se da Bitcoin ima veliki potencijal ali smatram da je potrebno još dosta činilaca kako bi eventualno postao garantno sredstvo. On nije kontrolisan od strane neke institucije i njegov kurs zavisi od potražnje isto kao zlato, ali zlato ne stoji na tako labavim osnovama kao ova valuta.

        Pokušaću da objasnim zašto mislim da je vrlo teško dostići stabilnost Bitcoina. Bitcoin je valuta koja je kreirana kako bi se omogućilo anonimno slanje i primanje sredstava. Glavno polje za razmjenu bio je sajt Silk Road, sve dok FBI nije obustavio funkcionisanje ovog sajta ove godine i uhapsio osnivača. Nezavisni istraživači su došli do saznanja da je kreator Silk Road-a u stvari ista osoba kao i kreator Bitcoina. (http://www.businessinsider.com/satoshi-nakamoto-and-silk-road-link-2013-11)
        – Tada se dešava prvi značajni pad vrijednosti BT. Zatim se dešava i najveća transakcija koja je podigla vrijednost i započela vrtoglav rast kursa. Uporedo sa ovim kreću i veliki investitori i špekulanti da ulažu u BT, kao što je vlasnik Virgina. (Ovdje Bitcoin više liči na crnogorsku berzu od prije par godina nego na Dafiment banku.)
        – Zadnji pad vrijednosti koji vi spominjete bio je prouzrokovan velikom malverzacijom na sajtu koji je naslijedio Silk Road. http://thehackernews.com/2013/12/Sheep-Marketplace-scam-Bitcoin-stolen-Silk-Road.html Desio se pad povjerenja korisnika koji su ostali bez 40 miliona dolara.

        Skoro svake nedelje se dešava po jedna milionska šema sa Bitcoinom slična gore navedenoj i zato smatram da on još dugo neće dostići stabilnost.

        Post a Reply
        • I ja se potpuno slažem sa vama i ne sporim činjenicu da će još mnogo vremena proći dok ne dobijemo stabilan BT. Ja samo misim da njegova vrijednost nije u valuti za dnevnu upotrebu, već da je njegova istinska vrijednost mnogo veća.

          Šta će on u budućnosti biti ostaje da se vidi, činjenica je da su ljudi skloni kupovini BT u slučajevima kada imaju problema sa bankarskim sektorom i potresima u ekonomijama koji se dešavaju, a to mu daje moć da bude zamjena za zlato jer je dostupan onda kada zlato nije.

          Sistem povjerenja tek treba da se uspostavi i tu se potpuno slažem sa vama. Nama samo preostaje da sjedimo i čekamo kako bi vidjeli šta će BT u budućnosti biti. Ja vjerujem da je BT virtuelna analogija zlata iz realnog života. 🙂

          Post a Reply
  2. @Ivan

    Pa je i pored priče o Silk Road-u i Satosiju, Bitcoin opet “stabilan” na ~850$…?

    Ne,ne dešava nikakva milionska šema niti prevara. Jednostavno veliki holderi pokušavaju da dumpovanjem vece količine bitcoin-a spuste cijenu istom kako bi kupili još coina jer je sve otišlo jako daleko i pored Asics-a, ovo je jedan vrlo “lak” način obezbeđivanja količine coina.

    Naravno, za naivne i brzoplete jeste naizgled prevara.

    Post a Reply
    • Danas je “stabilan” na 550$.

      Sebe ne bih ubrojio u kategoriju naivnih po pitanju bitcoina jer sam od samih pocetaka pratio razvoj valute. Iznio sam svoj stav o trenutnom stanju na trzistu.

      Post a Reply
  3. (Bitcoin wallet) – Bitcoin sef , samo mi obijasni kako si ovo preveo…

    Post a Reply
    • Obzirom da se u tekstu pominje sef za čuvanje zlata, onda je ovo više bila paralela na “digitalni kriptovani novčanik” za Bitcoin. Mislim da je težina teksta na mom mišljenju o tome šta bi Bitcoin mogao da bude, a ne kako je “Bitcoin wallet” preveden. Pretpostavio sam da je poznavanje engleskog jezika danas standard pa sam mislio da će i ostali razumjeti ovaj “nezgrapan prevod”.

      Post a Reply
  4. Hvala na objasnjenju! Prijatelj i ja se razmisljamo da li da udjemo u svet BitCoin-a. Veliki rizik s obzirom da vrlo cesto varira.

    Post a Reply
    • Sto prije udjete imate sanse dok ne stignu litecoin Asics-i. Ulozite onoliko koliko VI smatrate da mozete izgubiti. Ni cent preko toga.
      Da se moze zaraditi, moze. Samo treba biti strpljiv.

      Post a Reply
  5. Koji su postupci da bi se ušlo u ovaj vid poslovanja? Koji su početnički koraci za one koji nemaju ama baš nikakvog znanja o tome? Hvala.

    Post a Reply
  6. Je li iko čuo za SNOV.io projekt. SNOV.io je decentralizirana generacija i izvorna platforma temeljena na načelima tehnologije blockchaina i pametnih ugovora. Što mislite o tome? A tehnologija blokada i pametnih ugovora garantuje pravednu raspodelu prihoda među svim strankama . ICO (prodaja tokena) počinje 31. oktobra! Za više informacija možete posetiti https://tokensale.snov.io/

    Post a Reply

Vaše mišljenje: