Casual Connect – Tehnologija u funkciji zabave

Casual Connect konferencija, posvećena tržištu “casual” video igara iz, prevashodno, istočne Evrope, održana je u Beogradu od 10. do 12. novembra. Istočnoevropsko izdanje konferencije do sada je bilo organizovano u Kijevu, međutim, zbog nestabilne političke situacije, ove je godine odlučeno da se konferencija preseli u glavni grad Srbije. Odluci da se jedna od najvećih svetskih konferencija koje se bave razvojem video igara održi baš u Beogradu, doprinijela je i ekskluzivna saradnja glavnog sponzora konferencije, kompanije Big Fish Games, i, trenutno, najproduktivnijeg studija za proizvodnju HOPA igara na svetu, srbijanske kompanije Eipix Entertainment. Organizator konferencije, Casual Games Association, podršku je našao u Eipixu, koji je, zajedno sa još dvije uspešne gejming kompanije, Nordeusom i Mad Head Gamesom, zauzeo poziciju platinum sponzora.

banner_casual-connect-europe-2014-e14012410661371

Konferencija je obuhvatila panel diskusije i brojna predavanja svjetski priznatih stručnjaka koja su bila podijeljena u nekoliko tematskih cjelina. Prvog dana, kroz niz izlaganja, predstavljeni su aktuelni trendovi u industriji casual video igara, kao i dobre prakse kojih se treba držati prilikom produkcije jedne igre. Drugi dan bio je posvećen igrama za mobilne platforme, kao i, takozvanom, “free-to-play” modelu, kao trenutno najprofitabilnijem tržištu u okviru industrije video igara. Završnog konferencijskog dana, održan je Unity Day blok, kao demonstracija širokog spektra novih mogućnosti koje nudi Unity engine.

Najvažniji dio konferencije, pored edukativnih sadržaja i velikih mogućnosti za sastanke sa predstavnicima vodećih kompanija zbog potencijalne saradnje i razmjene iskustava, svakako jeste Indie Prize Showcase. U okviru ovog takmičarskog dijela programa, više od 40 nezavisnih razvojnih timova je predstavilo svoje igre posjetiocima, među kojima se našlo i više stotina zvučnih imena, profesionalaca iz struke, izdavača i potencijalnih partnera.

CC 1

Već na predavanju kojim je otvorena konferencija, uvodničar Mirko Topalski, osnivač i direktor kompanije Eipix, ukazao je na značaj nezavisnih timova, takozvanih “indi developera”, za očuvanje esencijalne komponente svake igre – zabave. Topalski je naglasio da smo u vremenu u kojem razvoj i dostupnost tehnologije omogućavaju da gotovo svako relativno brzo može da napravi video igru. U moru platformi, žanrova, metoda monetizacije i poslovnih modela, konkurenti se na tržištu utrkuju ko će napraviti revolucionarniju igru, mjereći stepen revolucije količinom zarađenog novca. Topalski je postavio ključno pitanje – da li smo u svemu tome zaboravili da igre treba da budu zabavne? Prema njegovom mišljenju, spas je upravo u manjim nezavisnim razvojnim timovima. On smatra da se moramo odužiti industriji, najbolje time što ćemo ulagati u indi developere, jer su upravo oni ta kreativna sila koja će donijeti inovacije i igrama vratiti zabavu.

CC 2

Konferencija Casual Connect je napravila korak naprijed ka tome dodjelom prestižne Indie Prize Award. Indi Prize je stipendijski program za nezavisne razvojne timove koji su pokazali visok nivo kvaliteta u pravljenju video igara i koji imaju ogroman potencijal da postanu budući lideri u gejming industriji.

Odlukom stručnog žirija, pobjednik na ovoj konferenciji i stipendista koji će imati priliku da se predstavi na evropskom Casual Connectu u Amsterdamu, jeste beogradski studio COFA Games sa igrom Awakening of Heroes, prvom MOBA (multiplayer online battle arena) igrom sa ovih prostora. Prema glasovima publike, najbolja igra je Mayan Death Robots tima Sileni Studios iz Belgije. Ovdje možete pogledati i ostale učesnike.

Nakon ove uspješno završene konferencije slijede evropski Casual Connect koji će se održati u februaru 2015. godine u Amsterdamu, zatim azijski u Singapuru (maj 2015) i američki u San Francisku (avgust 2015), gdje se očekuje da bude, u najmanju ruku, zabavno koliko i na, nedavno završenom, istočnoevropskom događaju.

Kontakt: Jasmina Bošković

E-mail: jasmina [dot] boskovic [at] eipix [dot] com

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: