CORONATHON.me: Onlajn hakaton za odgovor na COVID-19 i oporavak od krize

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture organizuju prvi onlajn hakaton u Crnoj Gori – CORONATHON.me, u saradnji sa: DevClub, Alicorn, Digitalizuj.Me i Naučno-tehnološkim parkom. Medijski partneri hakatona su RTCG, TV Vijesti i portal Vijesti.

Cilj hakatona je da se pronađu rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, odgovori na krizu i oporavi od posljedica novog virusa korona – COVID-19. Događaj će okupiti digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane, a virtuelno takmičenje biće održano od 24. do 26. aprila. Timovi će imati na raspolaganju 48 sati da razviju rješenje, iz udobnosti svog doma.

Širenje COVID-19 ne predstavlja samo zdravstvenu krizu. Pandemija ujedno izaziva i socijalnu i ekonomsku krizu, koje prijete da ostave duboke ožiljke, oslabe tržišta i prodube nejednakosti. Međutim, kako se virus širi i posljedice već osjećaju, tehnologija i inovacije imaju sve veću ulogu u prevazilaženju izazova. Tehnologija ne samo da olakšava funkcionisanje i svakodnevni život u uslovima ograničenog kretanja, već nudi efikasna rješenja za brz odgovor i oporavak od krize.

Učesnici CoronaThona, oslanjajući se na kolektivnu inteligenciju digitalne, naučno-istraživačke i akademske zajednice, usmjeriće energiju i znanje na traženje najboljih, najbržih i najefikasnijih rješenja za tri prioriteta:

  • Zaštita života i javnog zdravlja: Pomoć pojedincima i porodicama da očuvaju zdravlje; Obezbjeđivanje podrške zajednice kako bi se usporilo širenje virusa; Zaštita zdravstvenih radnika/ca; Pomoć u pružanju bržeg i boljeg odgovora zdravstvenog sistema; Promocija zdravih stilova života i pomoć u izgradnji mehanizama za adaptaciju, uključujući i psiho-socijalnu podršku.
  • Ubrzanje oporavka: Podrška biznis sektoru da se prilagodi i ponudi nove usluge; Pomoć u kreiranju prilika za zapošljavanje mladih; Obezbjeđivanje pristupa finansiranju malih preduzeća i startap biznisa; Inovacije u oblasti pružanja usluga i podrške za najranjivije, u kontekstu zapošljavanja i socijalne zaštite; Zaštita kreativnih biznisa – mapiranje kreativaca i njihovo povezivanje sa tržišnom potražnjom; Upotreba novih podataka i podrška digitalnoj infrastrukturi.
  • Obezbjeđivanje održive budućnosti: Inovativna rješenja u cilju održavanja emisije gasova sa efektom staklene bašte na što nižem nivou kroz zeleni turizam i održivi prevoz; Obezbjeđivanje novih zelenih poslova; Kreiranje novih kreativnih sadržaja u cilju promocije Crne Gore i njenog kulturnog nasljeđa (npr. kroz demo video igrice); Aktivnosti u oblasti obrazovanja – uključujući investiranje u digitalne vještine i infrastrukturu.

Sva predložena rješenja treba da budu fokusirana na očuvanje ljudskih prava, kao i zaštitu ranjivih grupa.

Zainteresovani timovi mogu se prijaviti do 20. aprila do 23:59h popunjavanjem obrasca na sajtu. Timovi će imati podršku mentora iz IT industrije i iz neke od oblasti na koju se rješenje fokusira. Publika će moći da prati finale takmičenja putem video prenosa uživo.

Ukupni nagradni fond iznosi 13.000 eura: 5.000 za prvo mjesto, 3.000 za drugo mjesto i 2.000 za treće mjesto, kao i tri dodatne nagrade od po 1.000 eura. Pobjednički timovi imaće na raspolaganju i stručnu podršku za sprovođenje rješenja u naredna tri mjeseca, kao i medijsku promociju.

Stručni žiri izabraće pobjednike CoronaThona na osnovu sljedećih kriterijuma: održivost, mogućnost replikacije rješenja, uticaj, izvodljivost, vremenski rok i inovativnost. Naglasak je na praktičnim rješenjima koji mogu biti od koristi pojedincima, zajednici i preduzećima u što kraćem vremenskom roku.

Za više informacija o hakatonu, pravilima učešća i kriterijumima takmičenja, posjetite zvanični vebsajt. Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem mejla ili društvenih mreža: [email protected], Facebook, Twitter, Instagram.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: