Prijavi se za drugu regionalnu UPSHIFT radionicu!

  • Imaš li između 16 i 24 godine?
  • Prepoznaješ li problem u svom okruženju?
  • I, najbitnije, želiš li da preduzmeš nešto u vezi njega? (uz našu malu pomoć u vidu mentorstva i 2,000 eura)

Ukoliko je odgovor na sva tri pitanja DA, onda će te zanimati ono što smo spremili za tebe.

Zajednički regionalni program “Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u/između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Ukoliko vjerujete u pravdu i jednake mogućnosti za sve, i ukoliko smatrate da problem nije dovoljno samo uočiti, već i na njemu raditi, ovo je način da se uhvatite u koštac sa kulturološkim razlikama i drugim problemima kojima želite da stanete na kraj. U okviru ovog programa, Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator” realizuje sjajnu regionalnu UPSHIFT radionicu na kojoj možeš učestvovati baš ti!

Prijavljivanje je prilično jednostavno. Sve što treba da uradiš jeste da okupiš svoj tim (2 ili 3 člana) i da:

  1. Prepoznaš problem u svojoj lokalnoj zajednici,
  2. Identifikuješ lokalne i regionalne faktore koji utiču na ovaj problem,
  3. Razmisliš da li bi, i na koji način, rešavanje tog problema moglo da pomogne u jačanju društvene kohezije među mladima (počevši od tvoje zajednice pa do regiona),
  4. Popuniš jednostavnu online prijavu.

A šta je kohezija, pitaš se? Osim one dosadne definicije koju smo svi već davno naučili iz hemije? U pitanju je jedan kompleksan, društveni koncept koji je najlakše definisati kao način na koji članovi i članice jednog društva, poput našeg, rade i žive zajedno. Jasno ti je onda zašto je naš projekat usmjeren baš na jačanje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, zar ne?

Cilj ovog projekta su, prije svega, prekogranična saradnja i jačanje zajedništva koje će uticati na pozitivan odnos prema različitostima, na osjećaj pripadnosti zajednici, ali i najbitnije od svega, na tvoju želju da doprineseš razvoju društva.

Čitavom regionu nedostaju dovoljne, konstruktivno građene mogućnosti za saradnju, posebno među mladima. S druge strane, postoji nedostatak vještina i stavova koji omogućavaju uvažavanje različitosti i razumijevanje drugih.

Ne tražimo od vas da odmah spasite svijet – samo želimo da zajednički krenemo od onih svakodnevnih stvari za koje mislimo da mogu biti bolje i da pokušamo da ih poboljšamo.

Do sada je održana jedna regionalna UPSHIFT radionica. Dok su neki od vaših vršnjaka prepoznali ugroženost pčela i prekomjernog odlaganja plastičnog otpada na divljim deponijama, drugi su se bavili nepostojanjem adekvatnih igrališta za djecu sa invaliditetom i stvaranjem što većeg broja prilika za mlade umjetnike. Većina ovih projekata je u pripremi i biće realizovana u narednom periodu. A sada je red na vas!

Druga regionalna UPSHIFT radionica, održaće se u hotelu Palas, u Petrovcu, od 5. do 8. marta. Učesnici se prijavljuju u timovima od 2 do 3 člana.

Vaš tim, nakon što stignete na radionicu, zavisno od toga iz koje ste države i kakav ste problem prijavili, biće spojen sa drugim timom iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, sa kojim ćete zajedno raditi na problemu.

Svakom timu biće dodijeljen mentor koji će vam pomoći da od prepoznatog problema dođete do inovativnog rješenja, pritom prolazeći sve bitne korake koji su vam potrebni za realizovanje vašeg projekta. Poslednjeg dana radionice, 10 timova će prezentovati svoja rješenja stručnom žiriju, a 5 njih će dobiti mentorsku i finansijsku podršku od ukupno 2000 eura.

Svi troškovi (prevoz, smještaj, hrana) pokriveni su od strane organizatora. Što se tiče Bosne i Hercegovine, učesnici mogu biti iz: Bosansko-podrinjskog kantona, Hercegovačko – neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i kantona Sarajevo, kao i iz opština/gradova Berkovići, Bileća, Čajniče, Foča, Gacko, Istočno Sarajevo, Kalinovik, Ljubinje, Nevesinje, Novo Goražde, Rogatica, Rudo, Trebinje i Višegrad. Učesnici iz Srbije mogu biti iz sledećih okruga : Kolubarski okrug, Mačvanski okrug, Moravički okrug, Raški okrug i Zlatiborski okrug (opštine: Arilje, Bajina Bašta, Bogatić, Čačak, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Koceljevo, Kosjeri, Krupanj, Lajkovac, Ljig, Ljubovija, Loznica, Lučani, Mali Zvornik, Mionica, Nova Varos, Osečina, Požega, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Ub, Vladimirci, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Novi Pazar, Šabac, Užice, Valjevo). Učesnici iz Crne Gore mogu biti iz svih opština.

Prijave se zatvaraju 23. februara i bitna napomena je da se mogu prijaviti i oni mladi koji su učestvovali na nekom od naših ranijih programa (UPSHIFT, Hakaton, Generation Unlimited izazov za mlade). Yay! Timovima koji budu izabrani da učestvuju biće javljeno do 28. februara. Naravno, bilo kakva dodatna pitanja, možeš nam postaviti putem sajta, Facebooka, Instagrama ili Twittera.

Dragi drugari, ono što vam mi pružamo jeste mentorstvo, šansu da steknete mnogo novih i primjenljivih znanja i finansijsku podršku da ideje pretvorite u realnost. Jedan od ciljeva programa “Dijalog za budućnost” jeste da pruži priliku svim mladima koji imaju želju i volju da mijenjaju stvari na bolje. Ova radionica je jedinstvena prilika da na jedan poseban, krajnje zabavan način, utičete na probleme u vašem okruženju.

Nakon radionioce, osim onog divnog osjećaja koji nas danima ne napušta kada doprinesemo nečemu lijepom, dobićete prije svega jedno jedinstveno iskustvo. Dobićete šansu da razmijenite želje, mišljenja i ideje sa vršnjacima koje, u suprotnom, možda nikad ne bi dobili priliku da sretnete i među kojima se možda čak krije vaš budući najbolji prijatelj! I najzad, priliku da sve to radite u jednom malom primorskom gradu, u hotelu na samoj obali, dovoljno magičnom da ovih par dana druženja pamtite zauvijek.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: