Prijavi se na Generation Unlimited Izazov za mlade!

Zajednički program Ujedinjenih Nacija za mlade „Kreaktivacija“ ponosno objavljuje da će Crna Gora po drugi put učestvovati u Generation Unlimited Izazovu za mlade (Youth Challenge). Prijava za takmičenje je otvorena do 09. februara, a radionica za odabrane timove će se održati od 21. do 23. februara 2020. godine. Ovo globalno takmičenje se sprovodi u 41 zemlji širom svijeta, a pobjednici imaju priliku da osvoje 20.000 dolara, kao i mogućnost da se njihova rješenja implementiraju širom svijeta. Izazov u Crnoj Gori organizuju UNDP, Savez izviđača Crne Gore i UNICEF. 

Nudimo priliku svim mladim ljudima da riješe društvene izazove i unaprijede zajednicu u kojoj žive, nauče kako da razviju ideje i implementiraju ih i dobiju finansijsku i mentorsku pomoć. Takođe, imaju priliku da postanu dio globalnog izazova i dobiju dodatna sredstva i mentorstvo kako bi razvili svoju ideju na globalnom nivou. 

Ko može da se prijavi i kako? 

Svi mladi, iz svih crnogorskih opština, koji imaju između 14 i 24 godine se mogu prijaviti. Prijavljuju se timovi od troje do petoro mladih koji žele da riješe izazov u jednoj od navedenih oblasti:  

  • Kako da unaprijedimo obrazovanje da mladi u školi i van nje dobijaju vještine i znanja relevantna za 21. vijek? – cilj je da se unaprijede mogućnosti mladih da uče, u školi ili van nje. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite): 
  1. Razvoj vještina kao što su kritičko razmišljanje, samopouzdanje, tolerancija, empatija, timski rad, komunikacija 
  2. Kako nastavni plan i program učiniti zanimljivijim učenicima? 
  3. Poboljšanje dijaloga između učenika, nastavnika i roditelja; 
  4. Uvođenje afirmativnih mjera za podsticanje volonterizma u formalnom obrazovanju. 
  • Kako da mladima olakšamo put od škole do posla?cilj nam je da mladi imaju više informacija o potencijalnom poslu i da lakše dolaze do prilike za zapošljavanje. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite): 
  1. Razvoj omladinskih servisa kao što su informisanje mladih o prilikama za lični i     profesionalni razvoj, omladinski klubovi i centri, mentorstvo 
  2. Sticanje vještina potrebnih za aktivno uključivanje mladih na tržište rada; 
  3. Suzbijanje rodno zasnovanih stereotipa i diskriminacije. 
  •  Kako da pomognemo mladim ljudima da imaju jednak pristup prilikama za rast i razvoj? – želimo da ojačamo glas mladih u društvu, kao i da im omogućimo da imaju jednake uslove za odrastanje i razvoj. Možete se pozabaviti problemima kao što su (navedeni problemi su samo primjeri, možete odabrati šta god želite): 
  1. Kako obezbijediti da roditelji, nastavnici i odrasli čuju glas djece i mladih? 
  2. Kako smanjiti nasilje u školi i cyberbullying? 
  3. Koje vrste muškog ponašanja treba promijeniti kako bi kreirali sigurniji prostor za žene i djevojčice? 
  4. Kako da srušimo stereotipe o mladima sa invaliditetom? 

Prijavljivanje je jednostavno! Sve što treba je da popunite jednostavnu prijavu koju možete pronaći na sajtu www.kreaktivator.me u kojoj ćete dati odgovore na sljedeća pitanja: 

  • Identifikacija prepoznatog problema; 
  • Opis (pojašnjenje) problema kroz kratku, realnu priču iz vaše svakodnevnice; 
  • Šta vas je motivisalo da se prijavite za Generation Unlimited Youth Challenge; 
  • Koja je vaša vizija rješenja datog problema (ako je imate u ovom trenutku). 

Prijavio/la sam se. Šta sada? 

Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui. Timove koji su pozvani na intervju obavijestićemo telefonom, a konačan spisak odabranih timova objavićemo najkasnije do 14. februara, na sajtu Kreaktivatora. 

Šta te očekuje? 

Deset odabranih timova biće pozvano da učestvuje na trodnevnoj radionici koju organizuju Laboratorija inovacija za mlade i naš partner, Digitalizuj.Me. Radionica će se održati od 21. do 23. februara u hotelu Palas, u Petrovcu. Odabrani timovi će tokom tri dana, uz pomoć sjajnih mentora, prolaziti kroz niz modula kako bi od problema došli do njegovog rješenja i osmislili projekat. Istovremeno, mladi će dobiti priliku da steknu niz novih vještina i znanja koje će ih bolje pripremiti za budućnost. Na kraju vikenda timovi će dobiti priliku da, pred žirijem, predstave svoja rješenja a 5 odabranih timova će dobiti po 1.000 dolara i mentorsku podršku za realizaciju svoje ideje tokom naredna 3 mjeseca.  

Troškovi puta, smještaja i hrane pokriveni su od strane organizatora. 

Rok za prijavljivanje je 9. februar 2020. godine! 

Pet odabranih timova će učestvovati u nacionalnom finalu, a dva tima odabrana u finalu će se uključiti u Globalni izazov, sa predstavnicima još 40 zemalja, i imaće priliku da osvoje 20.000 dolara za realizaciju svoje ideje 

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: