NBA statistika je “kao bikini” – Najtrofejniji igrači

Nakon blog postova u kojima sam vam predstavio najbolje poentere, skakače, asistente, blokere i kradljivce lopti u istoriji lige, slijedi malo drugačiji post. U ovom postu ću vam predstaviti najtrofejnije igrače i igrače sa najviše pojedinačnih priznanja.

Ono čemu svaki sportista teži su titule i do njih želi da dođe na sve načine. Igrač sa najviše šampionskih prstenova je Bill Russell, sa nestvarnih 11 titula – sve ostvarene sa Bostonom! Prate ga njegovi saigrači, Sam Jones, sa 10 i John Havlicek, sa osam. Robert Horry, igrač koji je uvijek djelovao iz drugog plana, došao je do sedam titula (Rockets, Lakers, Spurs). Prije par dana Kobe je pretekao Jordana po broju poena, ali će vjerovatno ostati na “samo” pet titula, dok Jordan ima šest. Od aktivnih igrača još samo Duncan ima pet titula. Malone, Ewing, Stockton, Barkley, samo su neki od igrača koji nikad nisu uzeli prsten. Na njihovu žalost, igrali su u eri Michaela Jordana. Toni Kukoč, je takođe igrao u eri Jordana, ali, na njegovu sreću, bio je član Bullsa. Karijeru je završio sa tri prstena. Što se naših igrača tiče, Peđa Stojaković je do titule došao u poslednjoj sezoni karijere, sa Dallasom. Da ne zaboravimo i Darka Miličića i njegov doprinos osvajanju titule Pistonsa. Miličić je, ujedno, i najmlađi igrač u istoriji koji je igrao finale lige, i najmlađi osvajač prstena. Imao je 18 godina i 364 dana kada je stavio šampionski prsten na ruku. Ime koje se ne smije preskočiti kada pominjemo igrače koji su obilježili istoriju lige je Larry Bird. Bird je jedini čovjek u istoriji koji je bio: Rookie godine, MVP regularne sezone, MVP finala, MVP All-Star meča, trener godine, kao i operativac godine.

53577744_crop_north

Najstariji igrač koji je ikada odigrao jedan NBA meč je Robert Parish, koji je poslednji meč odigrao sa 43 godine i 254 dana. Nasuprot njemu, najmlađi igrač koji je nastupio bio je Andrew Bynum, koji je za LA Lakerse debitovao samo šest dana nakon punoljetstva. Teško da će neko ugroziti Bynuma, iz razloga što sada igrači nakon srednje škole moraju odigrati jednu sezonu, ili na koledžu ili negdje van SAD. Nažalost, nismo mogli puno da uživamo u igrama Andrewa, jer su ga hronični problemi sa koljenima udaljili od parketa.

U ovom blog postu ću pomenuti i lidere u par kategorija koje nisam “obradio” u prethodnim postovima.

Ray Allen predvodi ligu po broju ubačenih trojki. Legendarni Allen je do sada zabilježio 2.973 trojke, a prati ga Reggie Miller sa 2.560. Treba pomenuti i našeg Peđu koji se zaustavio na 1.760. U momentu povlačenja, Peđa se nalazio na trećem mjestu vječite liste. Trenutno je na devetom mjestu, ali će vrlo brzo ispasti iz Top 10. Stephen Curry je neko ko bi mogao da ugrozi i Allena – trenutno se nalazi na 977 ubačenih trojki. Curry drži rekord kada je u pitanju broj trojki postignutih u jednoj sezoni – 272, u sezoni 2012/2013.

Najbolji izvođač slobodnih bacanja u istoriji lige je Steve Nash, koji ih izvodi sa 90,43% uspješnosti. Od aktivnih igrača sjajne “penaldžije” su i Allen, Durant i Nowitzki, ali niko od njih nije uspio da “prebaci” 90% uspješnosti.

Amerikanci vole da odaju priznanja za sve i na svakom koraku, pa su tako podijelili i nagrade za MVP (najkorisniji igrač) na MVP regularne sezone i MVP finala. Kareem Abdul-Jabbar sa šest titula MVP regularne sezone predvodi ovu kategoriju. Prate ga Jordan sa pet, Russel, Chamberlain i James sa četiri. Od aktivnih igrača, Duncan i Nash imaju po dvije MVP nagrade. Najmlađi MVP lige bio je Derick Rose koji je dobio ovo laskavo priznanje u sezoni 2010/2011. U momentu dodjeljivanja nagrade imao je svega 22 godine. Prošlogodišnji dobitnik, Durant, je neko ko bi u  narednim sezonama mogao da dominira ligom i približi se najvećim kada je u pitanju ovo priznanje.

Durant-1-1280x1024

Jordan drži rekord po broju nagrada za MVP finalne serije. On je šest puta dobio tu nagradu, koja od 2009. godine nosi ime Billa Russela. Daleko iza se nalaze Magic Johnson, Tim Duncan i Shaquile O´Neal, sa po tri priznanja. O´Neal je jedini uz Jordana koji je uspio da osvoji tri vezane nagrade. Prvi dobitnik nagrade je Jerry West, a za njega je vezana i jedna druga zanimljivost. Naime, on je jedini dobitnik nagrade čiji je tim poražen u finalu. Čak 28 igrača je dobilo ovu nagradu, a jedina dva stranca su Tony Parker i Dirk Nowitzki. Magic je najmlađi MVP finalne serije u istoriji – sa nepunom 21 godinom (20 godina i 278 dana) je došao do ovog priznanja, i jedini je igrač koji je osvojio ovu nagradu kao “rookie”. Prošlogodišnji MVP, Kawhi Leonard, je treći najmlađi MVP finala u istoriji, i tek šesti igrač koji je došao do ovog priznanja, a da nije bio na All-Star meču u toj sezoni.

michael-jordan-1600x1200

Od 1951. godine, najbolji igrači iz istočne i zapadne konferencije se sastaju na All-Star meču. Ovaj meč nije odigran samo u sezoni 1998/1999, zbog lockouta (štrajka) u ligi. Bryant sa četiri titule najkorisnijeg igrača predvodi spisak, a iza njega se nalaze: Jordan, O´Neal i Robertson, sa po tri priznanja. James je najmlađi MVP – priznanje je dobio sa svega 21 godinu i 51 danom. All-Star mečevi su poznati po atraktivnim potezima i po (ne)igranju odbrane, a tome ide i prilog da je najefikasniji meč odigran prošle godine u New Orleansu. Istok je pobijedio sa 163:155. Igrač sa najviše nastupa na mečevima “svih zvijeda” je Abdul-Jabbar, sa čak 19 mečeva. U karijeri je odigrao 20 sezona, i samo u sezoni 1972/1973 nije igrao na All-Star meču. Prate ga Kobe sa 16, Kevin Garnett i O´Neal sa 15. Kobe je i najbolji poenter All-Star mečeva sa 280 poena, dok je Abdul-Jabbar lider kada su u pitanju minuti provedeni na parketu (449). U poslednje vrijeme, izbor za All-Star je kontroverzan i izaziva mnogo polemika. Naime, prve petorke biraju navijači putem glasanja, pa je čest primjer da igrač na osnovu stare slave dobije mjesto na meču. Očekujem da u ovogodišnjem glasanju i vi uzmete učešće i pažljivo glasate! 😛

photo

Kada su u pitanju igrači sa ovih prostora, Divac ima jedan, a Peđa dva nastupa na All-Star meču. Treba li uopšte da napominjem da je Peđa dva puta pobijedio u takmičenju u brzom šutiranju trojki, i malo mu je falilo da dođe i do treće titule, ali je izgubio u “raspucavanju” i tako propustio priliku da se izjednači sa Birdom koji je tri puta slavio u ovom takmičenju.

Naredni (poslednji) blog post iz NBA serijala možete očekivati u sledeći petak. 🙂

P.S. Za kraj, evo i slike u tekstu pomenutog Darka Miličića je košarku nedavno zamijenimo nekim potpuno drugačijim sportom (nažalost, prvi meč mu i nije bio baš toliko uspješan). 🙂

darko-milicic-kickboxing-loss

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: