Ko upravlja internetom? (Kuda plovi ovaj brod?)

Ako u osnovi znate kako funkcioniše Internet, posebno kako to izgleda u pravnom i tehničkom smislu, znaćete da Vlada SAD ima veliku ulogu u tome. Ako ne znate, evo ukratko opis: Iako je Internet zamišljen kao globalna mreža koja pripada svima i kojom niko ne upravlja, postoji tehnička potreba da neko ipak vodi računa o tome. Takva upravljačka uloga pripada ustanovi koja se zove IANA (Internet Assigned Numbers Authority) i zadužena je za globalnu koordinaciju za DNS Root, IP adrese i sve druge internet protokole. 8. februara 2000. godine, američka Vlada je potpisala ugovor sa ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) da počne da upravlja organizacijom IANA.

iana1

Maltene od prvog dana potpisivanja tog ugovora, pojedinci pokušavaju da ponište/raskinu taj ugovor. I posle 14 godina lobiranja i rada, taj ugovor prestaje da važi 27. novembra. Juhu! (Zar ne?) 🙂

Za ovu tranziciju odabrana je CWG grupa koja ima 98 članova iz cijelog svijeta. Nažalost, za tih 14 godina proces prenosa upravljanja globalnim internetom i njihovim sistemima adresiranja nije ustanovljen. I sad se intenzivno radi na tome. Na tome radi tih 98 ljudi. I to dopisivanjem preko e-maila. 🙁

Dosad je 98 nominovanih članova CWG grupe imalo tri sastanka. Prvi sastanak je bio 6. oktobra ove godine kao konferencijski poziv, drugi je bio u Los Anđelesu prošle nedjelje. Treći je bio u srijedu, 24. oktobra, takođe preko telefona. Na tom dvosatnom sastanku, pola vremena se provelo u smirivanju članova koji su prilično nervozni i uzrujani tempom razrešavanja i progresom kojim se ostvaruje povodom ovog problema. Od tada su oba podpredsjednika odstupila. Jedan je, inače, postavljen tačno na vrijeme da predsjedava sastankom u srijedu. CWG grupa će odlučiti o tranziciji kompletnog internet sistema za imenovanje, na još nedefinisanu organizaciju, u još uvijek nedefinisanom procesu, sa nedefinisanim detaljima i u tačno određenom roku do 27.novembra.

Misija IANA: IANA tim je odgovoran za operativne aspekte u koordinisanju jedinstvenih identifikatora na internetu i za održavanje povjerenja u zajednicu da može da obezbijedi ove servise na nepristrasan, odgovoran i efikasan način.

Iako je za nas Evropljane malo iritantna priča da je internetom do sad suštinski upravljala američka Vlada (a slično je i sa avio-saobraćajem gdje suštinski Amerikanci daju finalno odobrenje za promjenu ili ustanovljenje novih međunarodnih procedura u avio-saobraćaju), pitam se koliko su promjene, a posebno ovako nepripremljene promjene koje odišu panikom u prvim redovima, stvarno potrebne…

Nekako je glavna misija IANA da održi povjerenje u zajednicu za mene poljuljana. A kako ste vi? 🙂

 

Author: Natasa Djukanovic

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju kompanija u tri različite oblasti poslovanja – avioindustriji, bankarstvu i internet biznisu. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave promocijom, internet start-upovima i upotrebom društvenih medija u poslovne svrhe. Nataša je direktor marketinga u kompaniji DoMEn. Twitter:@natasad

Share This Post On

2 Comments

  1. Ako krenemo od samog početka, Internet napravljen u okviru projekta ARPAnet koji je bio finansiran od strane Ministarstva odbrane SAD.
    Dalje, većina Tier 1 Internet servis provajdera iz SAD, osim par izuzetaka iz Evrope i Azije (jer neko mora da donese Internet u ostatak svijeta :)).
    Najveći proizvođači mrežne opreme Cisco i Juniper su američke firme, a za Cisco je poznato da određene proizvode te firme mogu da dobiju samo firme koje posluju na teritoriji SAD, UK i određenih zemalja EU. Igrom slučaja ti isti proizvodi su proizvodi sa najboljim stepenom enkripcije i zaštite podataka.
    Najveći kontent provider Google je američka firma, koja je ne tako davno donijela odluku da dozvoli potpuni pristup svojim podacima agentima NSA (National Security Agency), iz razloga što su prethodne administrativne procedure traženja podataka od strane NSA oduzimale prevelike resurse Google-u.
    I ostali top igrači Internet scene: Amazon, Facebook, PayPal, Yahoo, eBay itd su američke firme.

    Što bješe ono pitanje, ko upravlja Internetom? 🙂

    Post a Reply
  2. Tako je Matija, sve je jasno o istoriji interneta, i tehnicki najjacim firmama i drzavama i pojedincima koji su dali svoj doprinos internetu ali to ipak ne znaci da je internet u njihovom vlasnistvu i da treba njime da upravljaju.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: