Svi putevi vode u Neckom (Intervju)

Neckom je jedna od dobro poznatih crnogorskih kompanija iz oblasti građevinskih materijala, opreme i proizvoda za domaćinstvo. U pitanju je sjajna kompanija iz Nikšića i fantastična mlada ekipa koja svoj posao obavlja izuzetno dobro. Imali smo priliku da pričamo sa Žarkom GlusicomBrankom Dujovićem, koji su dio Neckom tima, o nedavno završenoj akciji „Svi putevi vode u Neckom, jer Neckom vas vodi u Rim“, njihovim serijalu “Nije Problem”, nedavno lansiranoj aplikaciji za Android OS. Evo nekih pitanja i odgovora. 🙂

  • Kompanija Neckom prepoznatljiva je po velikom broju akcija i noviteta. Nedavno je završena i poznata kampanja : “Svi putevi vode u Neckom, jer Neckom vas vodi u Rim”. Koliko ste zadovoljni odzivom gradjana na ovakve akcije?

Generalno, u Neckomu se uvijek trudimo da na najbolji mogući način odgovorimo svim zahtjevima kupaca i da na nas preuzmemo sve njihove probleme od izbora proizvoda do same ugradnje, renoviranja, izgradnje objekata itd.
Što se tiče pomenute akcije, izuzetno smo zadovoljni. Suština je da pogodite ono što ljude zanima i kroz to ih pokušate edukovati, zabaviti i uključiti. Interakcija sa kupcima i personalizacija su ključ dobrih odnosa.

Untitled 1

  • Koliko mislite da je društveno odgovorno ponašanje bitno za jednu kompaniju i koliko ste vi uključeni u razne akcije od društvenog značaja?

Svakim danom je sve bitnije. Traži se odgovornost i doprinos. Ako ste dio društvene zajednice, morate se i ponašati u skladu sa tim. Trudimo se da učestvujemo u što više akcija društveno-korisnog tipa, koliko je to u skladu sa našim mogućnostima. Naša misija je da iskreno i otvoreno motivišemo pojedince da zajedno sa nama mijenjaju sebe i svoju okolinu, preuzimaju inicijativu i odgovornost i kreiraju sopstvenu vrijednost. Preduzeća koja su orjentisana samo na profit propadaju na dugi rok. On je posledica zadovoljenja potreba kupaca, ispravnih ciljeva i interakcije sa širom društvenom zajednicom.

  • Aktivni ste i na društvenim mrežama, koliko mislite da to doprinosi boljoj slici kompanije i odnosu sa kupcima?

Danas je brza komunikacija imperativ. Puno radimo na tome, kako na komunikaciji između zaposlenih, tako i na komunikaciji sa kupcima i dobavljačima.
Društvene mreže su jedan od kanala komunikacije, pogotovo sa mladim ljudima, a u tom dijelu imamo i veliku podršku i pomoć ekipe iz „Digitalizuj.me“.
Teško je izmjeriti efekte naše aktivnosti na društvenim mrežama, ali smo sigurni da itekako doprinosi boljoj slici naše kompanije.

neckom_bilbord_mart

  • Kreirali ste vaš Informacioni sistem?

Implementiranje sopstvenog informacionog sistema ili kupovina već gotovog rješenja je posebna tema, a za obje opcije postoji mnogo i prednosti i mana.
Neckom je prije 4 godine odlučio da krene u razvijanje sopstvenog rješenja, što se pokazalo kao prilično dobra odluka. Danas, Neckom ima sopstveni IT sektor koji se sastoji od 6 zaposlenih i 3 konsultanta sa PMF-a Podgorica.

Proizvodi dugogodišnjeg rada su:

  • Neckom IS – ERP sistem u kojem je implementirana kompletna poslovna logika poslovnih procesa: robno-materijalno poslovanje (kreiranje ulaznih i izlaznih računa, praćenje zaliha…), finansijsko knjigovodstvo, obračun plata, osnovnih sredstava… Sistem ima podršku i za PDA uređaje i oni se svakodnevno koriste.
  • Web sajt – portal koji predstavlja online katalog naših proizvoda sa svim podacima o tim proizvodima. Interesantno je napomenuti već 3 godine postoji mogućnost online trgovine.

U planu imamo još dosta projekata, a o tome nekom drugom prilikom.

  • Nedavno ste lansirali Neckom Android aplikaciju za pametne telefone. Kako je došlo do ideje da se kreira takva aplikacija?

Kao što se do sada moglo zaključiti, Neckom se trudi da bude u koraku sa svim tehnološkim novitetima. Svi smo svjedoci da je u toku ekspanzija pametnih telefona, pa smo kao prvi korak odabrali razvijanje aplikacije za Android OS. (Aplikaciju možete preuzeti OVDJE)

  • Šta sve aplikacija sadrži i kome je namijenjena? Možete li ukratko da nam objasnite kako aplikacija funkcioniše? Koje mogućnosti ima kupac prilikom korišćenja aplikacije?

Aplikacija, prije svega, sadrži pregled svih asortimana robe iz Neckoma, sa kompletnim podacima o artiklima: cijena, proizvođač, zemlja porijekla, slika… Proizvode je moguće pretraživati po imenu, kategoriji kojoj pripadaju, moguće je određeni proizvodi podijeliti (share) putem društvenih mreža. Dalje, na početnoj strani se uvijek prikazuju artikli koji su na akcijama, zatim artikli koje preporučujemo, najnoviji asortimani u Neckomu itd.
Aplikacija nema posebnu ciljnu grupu, namijenjena je svima onima koji se srijeću sa problemima u kući koje smo već naveli (renoviranje, uređenje, izgradnja…), pa je mogu koristiti i majstori i obični ljudi.

Untitled 2

  • Da li je Neckom aplikacija fokusirana na Crnu Goru ili ste od početka imali u vidu i druga tržišta?

Pošto je aplikacija dostupna samo na našem jeziku (engleska verzija aplikacije je u planu), fokusirali smo se samo na naše govorno područje, dakle, osim Crne Gore – ostale bivše jugoslovenske republike. U prilog tome ide činjenica da svakodnevno imamo posjete na sajtu iz Srbije, Hvatske i BiH.

  • Koji su planovi za budući razvoj aplikacije?

Osim već pomenute engleske verzije aplikacije, u planu nam je da aplikacija sadrži i vijesti (aktuelnosti, savjeti…), zatim planiramo i unapređenje pretrage proizvoda (glasovno prepoznavanje, barkod skeniranje…). Naša najveća želja je da aplikacija sadrži modul za online trgovinu i trudićemo se da jedog dana i to implementiramo.

  • Serijalom “Nije problem” pokušavate približiti javnosti stvari kao što su radovi i popravke u kući. Koje ste teme do sada obuhvatili, a koje planirate dalje da obuhvatite?

Do sada je snimljeno 14 epizoda, a tematika je bila: krečenje, postavljanje laminata, zamjena cilindra i brave, lakiranje drveta, farbanje metala, zamjena utičnice itd.
U principu, bile su to kratke epizode od po 5 minuta, urađene na vrlo interesantan i simpatičan način, a cilj je, prevashodno, bio, kako ste i naveli, približavanje ovog tipa kućnih problema široj javnosti. Dobili smo veoma pozitivne kritike, a takođe je ovo bilo i nešto novo za Crnu Goru. Možete ih pogledati OVDJE.

Hvala vam i želimo vam mnogo uspjeha u daljem radu! 🙂

Author: Danica Čelebić

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i alumna La Sapienza rimskog univerziteta. Adventure seeker! :D Uživa u izazovima i voli da bude izvan svoje komfort zone. Na listu stvari koje voli dodaje i putovanja, upoznavanje novih ljudi i kultura, probanje nekih novih stvari.. ;)

Share This Post On

Vaše mišljenje: