NBA – najbolji koševi u poslednjim sekundama

Nakon prethodnog posta u kojem sam vam predstavio neke od najuzbudljivijih završnica u evropskoj košarci, u ovom postu ću vam predstaviti deset najboljih koševa za pobjedu u NBA ligi po izboru sajta The Sports Mecca.

10. Na desetom mjestu nalazi se, meni omraženi, Reggie Miller, sa nevjerovatnom trojkom kojom je donio produžetak svojim Pacersima u duelu protiv Netsa, u petom meču finalne serije istočne konferencije 2002. godine. U prebogatoj karijeri Reggie je postigao 2.560 trojki, i u momentu povlačenja je bio najbolji trojkaš u istoriji lige, ali ga je Ray Allen prestigao prije par sezona i trenutno se nalazi na drugom mjestu.

9. Robert Horry u karijeri nije postigao previše koševa (7.715), ali je poznat kao neko ko je pogađao vrlo važne šuteve, a takav je i ovaj kojim je donio pobjedu svojim Lakersima protiv Kingsa u četvrtom meču finala zapadne konferencije. Te sezone Lakersi su došli do još jedne titule i tako postali poslednja ekipa u NBA ligi koja je dosla do threepeata (3 vezane titule). Horry posjeduje čak sedam šampionskih prstena, sa tri različite ekipe (Rockets, Lakers, Spurs).

8. Na osmom mjestu nalazi se dvostruki učesnik All Stara, Jeff Malone, sa ovom nevjerovatnom trojkom van balansa, protiv Pistonsa u meču regularne sezone.

7. Devin Harris nikad nije opravdao visoka očekivanja koja su postavljena pred njega, kao petog pika na draftu 2004. godine, ali je ipak našao mjesto na ovoj listi, zahvaljujući ovom nestvarnom košu sa svoje polovine protiv 76-ersa u regularnoj sezoni.

6. Pistonsi su svoju poslednju titulu osvojili 2004. godine, sa klupe ih je predvodio Larry Brown, a njegova produžena ruka na terenu je bio Chauncey Billups. Upravo Billups zauzima šesto mjesto na listi, sa trojkom koja je Pistonsima donijela produžetak protiv Netsa. Ipak, taj meč su izgubili, nakon tri nastavka.

5. John Stockton, najbolji asistent i kradljivac lopti u istoriji lige, se nalazi na petom mjestu sa trojkom koja je njegov tim povela u prvo finale lige u istoriji, i to protiv Bullsa. Na njegovu žalost, preko Jordana i saigrača se tada, a ni kasnije, nije moglo.

4. Derek Fisher možda još uvijek nije dobar trener, ali je bio izuzetan igrač, i neko ko je volio da ima loptu u neizvjesnim završnicama. A teško je zamisliti neizvjesniju završnicu od one u petom meču finala zapada izmedju Lakersa i Spursa. Pogledajte o čemu se radi:

3. Bronzanu medalju je dobio LeBron James. Cijele sezone 2008/2009 je sam “vukao” svoju ekipu i doveo ih do finala istočne konferencije, gdje ih je čekao Orlando. Orlando je slavio u prvom meču, a bili su vrlo blizu da to urade i u drugom, ali ih je “King James” spriječio ovom sjajnom trojkom.

2. Damian Lillard je bez dileme jedan od najboljih playmakera “novije generacije”. Da mu preuzimanje odgovornosti u teškim momentima nije strano pokazao je ovom trojkom protiv Houstona. Pokazao je i Hardenu i Howardu da moraju mnogo više da rade da bi došli do titule u NBA ligi.

1. Na prvom mjestu, pogađate, nalazi se najveći svih vremena, njegovo leteće Visočanstvo Michael Jordan i njegov THE SHOT. Ovaj pogodak je njegovoj ekipi donio ne samo pobjedu protiv Cavaliersa, već i prolaz prve runde play-offa. Zanimljivo je to da su Bullsi šest puta igrali finale lige i isto toliko puta osvojili šampionski prsten.

U karijeri sam promašio preko 9000 šuteva, 26 puta sam imao šut za pobjedu i nisam uspio da pogodim, ali sam postao to što jesam pokušavajući ponovo, ponovo, ponovo.
Michael Jordan

Za kraj pogledajte neke od najuzbudljivijih završnica u prethodnoj sezoni:

 

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: