Saradnik u nastavi o govoru “jer VI STE PROFESORI!”

Mediji su danas prenijeli govor prof. dr Rajne Dragićević, profesorice Filološkog fakulteta u Beogradu, koji je posvetila svojim studentima na apsolventskoj večeri.

Pošto je polovina mog Facebook i Twitter timelinea podijelila ovaj tekst uz hvalospjeve, morao sam da, u par rečenica, napišem svoj komentar. Naglašavam da cijenjenu profesoricu Dragićević ne poznajem, nisam upućen u kvalitet njenog rada i ne pokušavam da ga ocjenjujem, a postoji i mogućnost da mediji nisu tačno prenijeli njen govor.

educate-43-170

Već 10 godina radim na Ekonomskom fakultetu u Podgorici kao “saradnik u nastavi” u oblasti menadžmenta. To je ono zanimanje koje se nekada zvalo “asistent”. Dakle, daleko sam još od profesora. Trenutno pišem doktorsku tezu, i ko zna, možda jednog dana budem profesor. Uprkos nekim porukama u govoru koje su pun pogodak i na kojima čestitam profesorici Dragićević, ne slažem se sa velikim brojem stavova koje je profesorica iznijela.

  • Praviti gradaciju izmedju profesija je opasno i nekorektno (“ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sledeća”). Svako ko radi legalan posao i pošteno zarađuje za život zaslužuje poštovanje.
  • Ponižavati druge profesije, a uzdizati na pijedestal svoju ne priliči univerzitetskom profesoru. “Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova drže lekcije o uspehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!”
  • “Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruša, pevačica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih.” Što je to toliko pogrešno i zlo u SVIM pjevačicama, manekenkama i biznismenima da bi profesori trebalo da krenu u “rat”, zaista ne razumijem…
  • Praviti gradaciju između predmeta (“ne zaboravite da ćete predavati glavni predmet, prvi u rubrici u dnevniku”) je najblaže rečeno arogantno.
  • Praviti generalizacije tipa “ako pitate sve roditelje ovog sveta čime bi želeli da se njihova deca bave” je u najmanju ruku pogrešno.
  • Dijeliti ljude po tome da li su završili fakultet ili ne je žalosno (“iza zvučnih naziva zanimanja najčešće se kriju foliranti koji misle da se ugled može steći preko noći, kriju se oni koji nisu imali izdržaj da završe fakultet koji su započeli”).
  • Ulaziti u razloge zašto neko nije završio fakultet koji je započeo je nekorektno. Ja prvi nisam završio fakultet koji sam započeo (studirao sam dvije godine Prirodno-matematički fakultet), ali razlozi nemaju dodirnih tačaka sa navedenim.
  • Živimo u vremenima u kojima skoro 50% ljudi u razvijenim zemljama radi na svom trenutnom radnom mjestu manje od pet godina, a današnji studenti mogu očekivati da promijene vise od 10 radnih mjesta prije nego što napune 40 godina. Poručiti da se “iza zvučnih naziva zanimanja najčešće kriju foliranti koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave čarape” potvrđuje da niste baš u dodiru sa realnošću.
  • Poruka “Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da učite i da se doživotno usavršavate, jer VI STE PROFESORI!” bi trebalo da važi za sve profesije, a ne samo za profesorsku, osim ako ne patite od arogancije.
  • “Nemojte zaboraviti da se profesorom, lekarom ili sudijom niko ne može samoprozvati.” Niko se ne može samoprozvati ni pilotom, revizorom, šoferom i sl.

Na kraju, nadam se da ćemo svi ozbiljno razmisliti  o pravim porukama iz profesoricinog govora, a da se neće sve svesti na “Share”, “Like” i “Retweet”, a već sjutra zaboraviti.

Autor: Vladimir Vulić

 

Author: Vladimir Vulić

Suosnivač Digitalizuj.Me. Nezavisni konsultant u oblasti digitalne transformacije, inovacija i društvenih medija. Programski direktor konferencije Spark.me. Ima 12 godina iskustva kao predavač Strategijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Podgorica. Govorio je na konferencijama u 20 država na četiri kontinenta, od Perua do Tajvana. Bio je TEDx govornik tri puta. Kad poraste, biće Džedaj učitelj Joda. Njegove supermoći su neiscrpna energija i entuzijazam.

Share This Post On

1 Comment

  1. Podržavam stavove profesorice Rajne Dragićević, a ovu kritiku smatram spinovanjem njenih misli u cilju odbrane šarlatanstva u nauci.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: